Pages

2014. február 23., vasárnap

FBI jelentés: az erőszakos bűncselekmények jelentős csökkenése és rekord mennyiségű fegyvereladás

Most adták ki az FBI legutóbbi hivatalos jelentését (Uniformed Crime Report). A jelentés a 2013-as év első félévét taglalja.

Belekerült néhány adat, amiket néhányan meglepőnek találhatnak.

A jelentés szerint az erőszakos bűncselekmények száma 5.4%-al, míg a szándékos emberölések (gyilkosságok) száma 6.9%-al csökkent a 2012-es félév adataihoz képest.

Ez azért lehet érdekes néhányaknak, mert 2013 első félévében olyan fegyvervásárlási láz volt a lakosságon, hogy kiürültek a fegyverboltok és sok vevőt már csak az üres polcok fogadták. A fegyverboltok és fegyvergyárak nem tudtak elég árut a vásárlók elé tenni. Sok fegyver modell / márka nem csak hogy teljesen elfogyott, hanem több hónapos előrendeléseket kaptak, egészen 2013 végéig.

Idézet a jelentésből:

"A hatóságok az erőszakos bűnözésekkel kapcsolatban 5.4%-os csökkenést tapasztaltak, ugyanazon első félévben, a múlt félévhez képest. Az erőszakos bűncselekmények magukban foglalják a gyilkosságokat, nemi erőszakot, rablást és egyéb támadásokat.
Az ingatlanok ellen elkövetett bűncselekmények szintén 5.4%-al csökkentek a 2012-es évhez képest. Az ingatlan elleni támadásokban benne van minden betöréses rablás, betöréses lopás, gépjárműlopás is.
A gyújtogatások ebben a kategóriában nincsenek benne, de ez a bűncselekményfajta is csökkent, méghozzá 15.6%-al."

Nem tudni hogy a rekord mennyiségű legális civil fegyvervásárlásnak mennyi hatása van a bűncselekmények ilyen fokú csökkenéséhez, de bizton visszautasíthatjuk hogy a fegyver-gyűlölők állítását, ami szerint a fegyver egyenlő az erőszakkal. A statisztikák egyértelműen az ellenkezőjét bizonyítják. A civil fegyvertartás egyáltalán nem okolható semmilyen bűnözésért.

A 2013-as adatok még csak nem is túl különlegesek. Az utóbbi 30 évben az erőszakos bűnözés és a gyilkosságok lassanként, átlagosan, folyamatosan csökkenő tendenciát mutattak.

Ez igaz az ingatlanok ellen elkövetett bűncselekményekre is, amik 5%-al csökkentek. A csökkenés a kisebb városokban jelentős, a nagyvárosokban lassabb a csökkenés, van ahol pedig egy kisebb növekedés is tapasztalható a bűnözés terén.

Amit a statisztika kimutat az az, hogy az erőszakos bűnözés problémáját egyáltalán nem a fegyverek generálják, hanem bizonyos szociális, gazdasági és geográfiai okai vannak.

gunssavelives.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése