Pages

2013. október 22., kedd

Mi történne ha megszűnne az áramellátás?

A National Geographic írásána egy az egész Egyesült Államok területére kiterjedő, majd két hétig elhúzódó áramszünetről:


1. nap: Kiderülne hogy az áramszünet nem csak egy kis területre, hanem az egész országra kiterjed. Az elektromos kommunikáció nagyon nehézkessé válna, mert a generátorok nem bírnák a terhelést, mert csak rövid áramkimaradásokra vannak tervezve.

Szakértő megjegyzése: Lenne egy működő mobiltelefonod addig, amíg le nem merülne az akkumlátora. De nem sokat érnél vele, mert a mobilszolgáltatók tornyai és az Internet szolgáltatók amúgy se működnének.

Közel 2.000 ember halna meg, 128 milliárd lenne a nemzetgazdasági veszteség.

2. nap: A közlekedés kezdene összeomlani. Benzinkutak, számítógépek, közlekedési lámpák, liftek és rengeteg más közlekedéshez szükséges eszköz leállna.

Szakértő megjegyzése: Persze, működne az autód, de minden lámpa és közlekedési lámpa elsötétülne. Az utak pedig tele lennének emberekkel, akik szeretnének hazajutni.

Kb. 11.000 halott, 256 milliárd dolláros kár

3. nap: A legtöbb amerikai csapvizet iszik, illetve bolti palackozott vizet. A víz nagyon gyorsan elfogyna.

Szakértő megjegyzése: A magas épületekben azonnal probléma lenne a vízellátás, mert a gravitáció csak a 6. emeletig nyomja fel a vizet.

Kb. 27.000 halott, 383 milliárd dolláros kár

4. nap: Vészhelyzeti túlterheltség. Mivel az ország minden lakóját érintené az áram eltűnése, így a katasztrófaelhárítóknak, egyéb segítségnyújtóknak és hatóságoknak annyi helyen kellene ott lenniük amit már nem bírnának sem emberi, sem anyagi erőforrásokkal.

Szakértő megjegyzése: Két hét áramkimaradás után telítve lennének a kórházak, mindemellett kevesebb lenne a dolgozójuk is, mert nem tudnának az orvosok és a nővérek bejutni a kórházba, a közlekedés ellehetetlenedése miatt.

Kb. 50.000 halott, 511 milliárd dolláros kár

5. nap: A kórházi ellátás elérné azt a szintet, ami már igen komoly problémákkal küszködne. A már meglévő ellátottak mellé folyamatosan érkeznének az új betegek és sérültek, nem beszélve arról hogy az egyre több szemét miatt fertőzésveszély jelenne meg.

Szakértő megjegyzése: 2 hét után egyre gyakoribb többnyire hasmenéssel járó fertőzések jelennének meg.

Kb. 80.000 halott, 639 milliárd dolláros kár

6. nap: Növekvő félelem és bizalomhiány. Mindenki ki lenne éhezve az információra, hogy mi történik és mi fog történni a továbbiakban. Reményt keltő pletykák és vészjósló rémhírek terjednének szájról-szájra. 

Szakértő megjegyzése: A városokban jelen lenne a kormány és biztosítaná a rendet, de a városokon kívüli területek irányítás nélkül maradnának. Ez egy hét alatt bekövetkezne.

Kb. 117.000 halott, 768 milliárd dolláros kár

7. nap: Düh, idegesség, félelem és kapzsiság jelenne meg a lakosság körében, ami a bűnözés azonnali növekedésével járna. Életükben először törvényt szegnének az emberek, kizárólag a túlélésük érdekében.

Szakértő megjegyzése: A lakosság elkeseredésével egyre szaporodnának az erőszakos bűncselekmények, az emberek már akkor is megsérülnének -összeverekedés, lökdösődés, taposás miatt- hogy a többiekkel sorba állnak vízért és élelemért.

Kb. 162.000 halott, 894 milliárd dolláros kár

8. nap: A legrosszabbra felkészülve. A prepper szubkultúra, akik pénzt és időt nem kímélve készülnek fel különböző katasztrófahelyzetekre, ételt, vizet és más létfenntartáshoz szükséges dolgokat tárolnak az otthonaikban és egyéb ingatlanjaikban, remélik hogy ezzel kitarthatnak bármilyen komoly problémával szemben.

Szakértő megjegyzése: A jól felkészült városi ember jobb helyzetben lehet egy felkészületlen vidékivel szemben. Ha van elég vize, étele, meg tudja magát védeni és nem hívja fel magára a figyelmet.

Kb. 214.000 halott, 1,022 milliárd dolláros kár

9. nap: A nemzet védelme. Bár az áram nélküli vészhelyzetben a hadsereg hatékonysága lecsökkenne, de még így is meg tudnák védeni az országot. A speciális felszerelésük és felhalmozott szükségleteik kitartanának és a katonaság erős maradna.

Szakértő megjegyzése: A hadsereg fel van szerelve áramfejlesztőkkel, arra az esetre ha minden elsötétedne és áram nélkül maradna az egész ország.

Kb. 273.000 halott, 1,150 milliárd dolláros kár

10. nap: Mikor az elektromosság újraindulna, elkezdődne a feltakarítás, a rend helyreállítása, a károk felmérése és helyrehozatala. Az áramszünet előtti helyzet visszaállításához évek kellenének.

Szakértő megjegyzése: Ha egy országos áramszünet két héten át tartana, az évekkel vetné vissza a gazdaságot és minden mást. 

Kb. 339.000 halott, 1.278 milliárd dolláros kár