Pages

2011. január 28., péntek

Tár kapacitást korlátozó új törvénytervezet

Pár napja még azon tanakodott mindenki, hogy talán végre feloldják a Kaliforniában érvényben lévő tárkapacitást korlátozó törvényt, ehelyett itt az új hír. Egy törvénytervezet, ami nem hogy feloldaná a Kaliforniában érvényben lévő korlátozást, hanem épp ellenkezőleg, az egész országban betiltaná a 10-esnél nagyobb kapacitású tárakat.


"The bill would ban the manufacture and importation of new magazines that can hold more than 10 rounds of ammunition.  Unlike the magazine ban that was in effect from 1994 to 2004, her new bill would also make it illegal for the tens of millions of Americans who already own these magazines to sell or otherwise transfer them"
A törvény tiltaná a gyártását és importját az új táraknak, amiket több mint 10 lőszerrel lehet megtölteni. Az 1994 és 2004 közötti tiltással szemben ez az új törvény azt is megtiltaná amerikaiak millióinak, hogy akik jelenleg birtokolnak ilyen tárakat azt eladhassák vagy elküldhessék másoknak.

A tervezetet egy Demokrata terjesztette be, de a Republikánus pártból Dick Chaney - a George W. Bush korszak alelnöke- is támogatja a tiltást.

A legfelsőbb bíróság nem rég kimondta, hogy az Alkotmány második cikkelye védi a fegyvertartást, legfőképpen azokat a fegyvereket, amik nagyon elterjedtek az országban. A 10-esnél nagyobb tárkapacitás már pedig igen csak elterjedt, a legújabb pisztolyok ma már alapból 12-15-17 vagy több lőszeres tárral jönnek le a gyártósorról. A puskák nagy részét szintén 20-30-as tárakkal árulják.

A tervezet több tízmillió ember több tízmillió tárát tenné illegálissá egy tollvonással. Ez nem csak hogy jogsértő lenne, de a kivitelezhetetlen is. És hiába hoznák meg a törvényt, a tárakat ellophatják, árulhatják a fekete piacon és ha valahogy mégis törvénybe iktatnák a tervezetet és nem szegnék meg, a bűnözők egyszerűen csak több 10-es tárat használnának egymás után, egyszerre több fegyvert használnának, vagy erősebb fegyvereket, de lőfegyver nélkül is követnek el bűncselekményeket.