Pages

2014. január 11., szombat

Videó a Grand Rapids városi nyílt fegyverviselős incidensről



Az MLive és a "The Grand Rapids Press" tette közzé a rendőrautó kamerájának a felvételét, amin a nyíltan fegyvert viselő Johann Deffert látható és az intézkedő rendőrök. Az esetből állami per lett. Deffert a 4 intézkedő rendőr mellett beperelte az egész városvezetést. Mivel kikérték a felvételt, így a város átadta. A kamera csak egy részét vette fel az eseményeknek, de a hangfelvétel végig hallható.

Több probléma is van az egész incidenssel kapcsolatban.

1. A rendőr azt állítja, hogy Deffert saját magában beszélt, holott 30 méterre voltak egymástól, az utca másik oldalán, miközben az ellenkező irányba haladtak.
2. A járőr kiabál Deffert-nek, hogy feküdjön a földre és tegye a kezét maga mellé, miközben a járőr ráfogja a fegyverét egy elhaladó autóra, miután int neki hogy haladhat tovább az autó vezetője. Arról nem is beszélve hogy Deffert-re is ráfogja a fegyverét.
3. Abszolút semmi ok nincs arra, hogy egy rendőr ráfogjon egy fegyvert egy olyan polgárra, aki semmilyen fenyegető dolgot nem tett és akinél nem áll fenn a gyanú arra hogy bármi bűncselekményt elkövetett volna.
4. A járőr nem érti hogy hogy működik a "rentention" fegyvertokok. (Meg kell nyomni egy billentyűt rajtuk, hogy ki lehessen venni belőlük a fegyvert.)
5. Deffert egyértelműen jobban ismeri a törvényeket mint a kiérkező járőrök.

Ezek közül bármelyikkel megnyerheti majd Deffert a bírósági pert. Egyértelműen neki volt igaza.


A felvételen hallható, hogy Deffert azt ismételgeti, hogy semmi törvénytelent nem tett, mond néhány jogszabályt, elmondja hogy amit vele tesznek az törvénytelen, amit ő tesz azt nem tiltja törvény és legális. A rendőröknek fogalmuk sincs hogy mik a törvények, csak ismételgetik a szokásos dolgokat, mi szerint ők nem tudhatják hogy ki-kicsoda az utcán, de -az Egyesült Államokban- ez nem lehet alapja semmiféle igazoltatásnak. Ok nélkül nem igazoltathatnak, csak ha törvénytelenség, vagy annak az egyértelmű gyanúja áll fenn, de ez esetben ezek közül egyik sem volt jelen, úgyhogy az igazoltatás teljesen indokolatlanul és jogtalanul történt. Az előállított személy semmi illegálisat nem tett. A törvény nem tiltja a nyílt lőfegyverviselést ott ahol ő tette. Sem az országos törvények nem tiltják, sem annak az államnak a törvényei, ahol az eset történt.  

Egy másik hasonló perben a jogtalanul előállított személy 30.000 dollárral lett gazdagabb, miután igazat adott neki a bíróság. A Google-n rengeteg hír link található ilyen megnyert perekről.