Pages

2013. január 19., szombat

Öt év börtönt kapott önvédelemért

Jogerősen öt év börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön egy férfira, aki 2009-ben egy késsel halálosan megsebesítette az őt bántalmazó három férfi egyikét – közölte az intézmény sajtószóvivője.
Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint a táblabíróság ezzel helybenhagyta az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék korábbi ítéletét, amelyben emberölésben találták bűnösnek az elsőrendű vádlottat. Az ügyben vádlott volt a férfi másik két támadója is, őket társtettesként elkövetett garázdaság miatt pénzbírságra, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
Az elsőrendű vádlott 2009 októberében egy italbolt előtt összeveszett, majd összeverekedett egy másik férfival a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádpetriben. Utóbbinak segített a fia és egy további férfi, hárman együtt rugdosták az időközben a földre került embert. Az elsőrendű vádlottnak sikerült a földről feltápászkodnia, majd elővette a zsebkését, és mellkason szúrta az egyik támadót, vitapartnerének fiát, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.
A bíróság a törvényi minimumban állapította meg az elsőrendű vádlott által elkövetett cselekmény büntetési tételét - tette hozzá Fórizs Ildikó. (MTI)

2013. január 17., csütörtök

Mi az az MRE (Meal Ready to Eat - készétel)?

Az MRE az a "Meal Ready to Eat" rövidítése, aminek a jelentése "rögtön fogyasztható étel". Az Amerikai Hadsereg adja a katonáinak (többek közt). Régebben konzerv ételt adtak a katonáknak, ezt 1981-ben váltotta az MRE. 1200 kalóriát tartalmaz, legalább 3 évig eláll.

A Nemzeti Gárda a lakosságnak osztogatta több katasztrófa után. (Katrina, Ike, Sandy hurrikánok)

AZ MRE csomagok változatossága a vallásokra is kiterjed, van kóser és halal menü is. Menekülttáborokba általábban az utóbbit szállítják. Van alacsonyabb és magasabb kalóriaértékű menü is.

Néhány MRE menü eléggé rossz ízű, ezért sok kritika érte régebben, de az évek alatt sokat javítottak az étel minőségén. 

Mit tartalmaz egy MRE csomag?

- főételt (csirke, marhahús, tészta, zöldség, satöbbi, a menütől függ)
- almaszószt
- energiaszeletet
- szárazkekszet vagy kenyeret
- csokit
- egyéb szószt (amivel a szárazétel fogyaszthatóbbá tehető)
- rágót
- kévéport
- sajtot
- kávékrémet
- jódozott sót
- cukrot
- melegítő zacskót
- műanyag evőeszközt
- egy skatulya vízálló gyufát
- nedvesített papír kendőt
- papírszalvétát illetve wc papírt

http://en.wikipedia.org/wiki/Meal,_Ready-to-Eat

2013. január 16., szerda

Magyar nevű texasi képviselő a fegyvertartás elszánt védelmezője

A texasi Steve Toth lőfegyvervédelmi törvényt készül beterjeszteni, amelynek értelmében letartóztathatják azokat a szövetségi tisztviselőket, akik a lőfegyvertartást szigorító szövetségi vagy elnöki rendeleteket próbálják végrehajtatni.

Olyan törvénytervezet beterjesztésére készül egy texasi helyi képviselő, amely alapján letartóztathatják azokat a szövetségi tisztségviselőket, akik az állam területén megpróbálnának érvényt szerezni a lőfegyvertartás szabályainak szigorításáról meghozandó szövetségi törvényeknek vagy elnöki rendeleteknek - közölte kedden honlapján az 1200 WOAI San Antonio-i rádió.

A Steve Toth republikánus képviselő által beterjesztendő, úgynevezett lőfegyvervédelmi törvény értelmében Texasban érvénytelennek tekintenék azokat a szövetségi intézkedéseket, amelyek értelmében visszaállítanák a félautomata fegyverek vásárlásának tilalmát vagy korlátoznák a tölténytárak befogadóképességét.

"Ha egy szövetségi tisztségviselő Texasba jön, hogy érvényt szerezzen egy szövetségi kormányzati utasításnak, akkor az a személy büntetőeljárás alanyává válik" - jelentette ki Toth a WOAI rádiónak.

Steve Toth elképzelése szerint mindazokra, akik megpróbálják betartatni a jövőbeni szövetségi fegyverkorlátozást, 50 ezer dollárig terjedő bírságot és 5 évig terjedő szabadságvesztést lehetne kiszabni. A képviselő a törvényjavaslat beterjesztése előtt konzultálni kíván még az állam republikánus főügyészével, Greg Abbottal, aki maga is kilátásba helyezte, hogy szembe akar helyezkedni a decemberi newtowni vérfürdő nyomán életbe léptetendő a szövetségi intézkedésekkel.

"A mi felelősségünk, hogy ellenálljunk, ha Obama király megsérti a törvényeket" - nyilatkozott Steve Toth.

A képviselő törvényjavaslata várhatóan összeütközésbe kerül majd az amerikai alkotmánnyal, amelynek a szövetségi jogszabályok primátusáról rendelkezik az állami szintűekkel szemben. Az Alkotmány második cikkelye értelmében ugyanakkor "nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani".

Wyoming után Texas a második olyan amerikai állam, amelyben komolyabb formában felmerült, hogy iktassák törvénybe a fegyvertartásra vonatkozó szövetségi jogszabályok és elnöki rendeletek alól való mentesség elvét.

Barack Obama elnök szerdán ismerteti, hogy milyen rendeletekkel kísérel meg gátat szabni a fegyveres erőszak terjedésének. Az államok közül elsőként kedden New Yorkban szigorították a fegyvertartásra vonatkozó előírásokat és mintegy 10 másik állam vett fontolóra hasonló lépéseket.
Forrás: http://hvg.hu/vilag/20130116_Magyar_nevu_texasi_kepviselo_a_fegyvertar

2013. január 14., hétfő

Bűnözés a sajtó segítségével

New York állam, Egyesült Államok - Néhány hete a New York Journal nevű újság gondolt egyet, megszerezte 44,000 lőfegyver tulajdonos adatát és készített egy térképet. A szóban forgó térképen pontokkal jelölte hogy ki-hol lakik, de szó szerint minden adatott feltüntetett, neveket, pontos lakcímekkel. 

Ezzel a cselekedetükkel bűnözőknek átadtak egy listát arról, hogy hová törjenek be, ha lőfegyverre van szükségük, illetve hová törjenek be akkor, ha tartanak a fegyverektől és védtelen családi házat szeretnének kifosztani. A fegyvertartókat és lőfegyvert nem tartókat is veszélybe sodorták.

Csak idő kérédse volt hogy mikor kezdik a rablók felhasználni ezt a térképet.

Az egyik nyilvánosságra kerül bűncselekmény:

Bbűnözők a címlistát felhasználva kiszemelték az áldozatot, egy White Plains nevű hely idős lakosát. Mivel lőfegyvert akartak volna szerezni, így nem kellett mást tenniük, mint rábökni egy pontra a térképen. Kimentek a házhoz és megvárták míg a ház tulajdonosa elment otthonról. Ekkor akcióba léptek és egy a ház falához támasztott létrával behatoltak a ház felső szintjére. Nagy szerencse, hogy a tulajnak volt széfje amit a rablók nem tudtak feltörni, ráadásul az egyiküket el is fogta a rendőrség.

A szóban forgó környék eddig biztonságos volt, az utca beli lakosok nem emlékeznek hasonló esetre. Aki 1997-ben költözött oda, még ő se tudott olyanról, hogy valakit kiraboltak volna a szomszédságban. Most már ők sincsenek biztonságban, hála a New York Journal újság ostobaságának. (Akinek -bosszúból- később minden adatát nyilvánosságra hozták blogokon, Facebookon, Youtubeon és más weboldalakon.)

Egy szenátor törvényjavaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy ezentúl ne lehessen a lőfegyvertartók nevét és lakcímét nyilvánosságra hozni. Sajnos a jelenlegi törvény szerint ez nyilvános adat.

(Kapcsolódó hír: http://tuleloblog.blogspot.hu/2012/07/fegyvertartok-szemelyes-adatai-es.html )

Forrás:
http://newyork.newsday.com/news/nation/journal-news-gun-permit-map-used-by-burglars-to-target-white-plains-home-1.4441678
http://dailycaller.com/2013/01/13/ny-newspapers-gun-permit-disclosure-leads-to-burglary-new-legislation