Pages

2010. december 6., hétfő

Harc a jogokért

Épp egy külföldi fegyveres fórumon vitatkozok egy másik fórumtaggal. Ő is azok közé tartozik, akik nagy hanggal hirdetik, hogy ő bizony harcolni fog a jogaiért, ha a rendőrség, valamilyen titkosügynökség, a katonaság vagy valaki el akarná venni a fegyvereit. Sok ilyen ember van, de nézzünk szembe a tényekkel.

A Katrina videót érdemes megnézni, hogy mégis mi történt. A rendőrség megjelent, fogták a puskákat, pisztolyokat és bármilyen igazolás nélkül elvonultak a fegyverekkel. Senki nem tett semmit, senki nem kezdett el se üvöltözni, se lövöldözni. Nehéz is lett volna, mikor 6-7 kommandós fogta rájuk a karabélyokat. Ilyen esetben csak egy bekattant öngyilkosjelölt tett volna valamit.

A másik fórumozó azt írta, hogy én csak beszéljek a saját nevemben, mert sokan vannak akik tennének valamit.

Mégis mit? Fogná magát és a családját, munkáját, otthonát hátrahagyná és bevenné magát a kerekerdő mélyére 1 darab puskával? Ennek mi a valószínűsége?
És Katrina közben ki tett valamit? Mikor megtörtént a "Támadó Fegyver Tiltás" (Assault Weapon Ban), akkor hány ember tett valamit? Nem tenne senki semmit, ahogy eddig se tett.

Még arra sem veszik az emberek a fáradságot, hogy komolyan elgondolkozzanak, nemhogy tüntessenek vagy -ahogy a nagy harcias fórumozók mondják- "szembeszálljanak".

Ha holnap hoznának egy törvényt, akkor mindenki -kivéve a bűnözőket- szépen önként átadná a fegyvereit a hatóságoknak. Az Interneten mérges írások születnének, talán egy-két kisebb újságban is, de ezen kívül nem hinném hogy bármi történne. Talán az NRA elindítana pár pert, amiből 2-5-10 év múlva lehetne is valami, ha egyáltalán lenne. Vagy egyszerűen lejárna a tiltási határozat, mint ahogy a Támadó Fegyver Tiltó határozat lejárt. Nem lett megszüntetve, csak nem lehett meghosszabbítva.

Hiába veszik el az emberek jogait napról-napra egyre inkább, ezt a többség észre se veszi, vagy ha észreveszi nem törődik vele. Az egyik nagy párt ilyen szörnyűségeket csinált és elvette ezt meg azt a jogot, a másik párt meg olyan szörnyűségeket csinált, hazudott és amazokat a jogokat vette el. Mégis 2 nagy párt van az Egyesült Államokban és az a kettő kapja meg a szavazatok nagy részét. Nem hogy harciasan nem akciózik senki, se tüntetés, se milliós aláírásgyűjtések, de még arra se képes a többség, hogy egy X-et egy harmadik helyre tegyen, ne arra a 2 nagy pártra, akik egyértelműen tönkreteszik az országot és elveszik az emberek jogait.

Szólásszabadság valamennyi van, de domain neveket tiltanak le, szervereket foglalnak le, embereket visznek el ha valaki túl őszinte. A pár hónapos törvény szerint az USA elnöke egyetlen gombnyomással lekapcsolhatja az Internetet az egész ország területén.
Magántitokhoz való jog már régóta nincs, a Patriot Act törvény szerint bárkit lehallgathatnak, olvashatják az emailjeit, felbonthatják a leveleit, lehallgathatják a telefonját, nyomkövetőt tehetnek a kocsijára, a GPS-ére.
A fegyvereket úgy korlátozzák ahogy akarják, megtették már nem egyszer, akár holnap elvehetnek mindent az emberektől és francot se tennének. Azért mert nem tehetnének. Mert családosak, mert gyerekeik vannak akiket etetniük kell, mert munkájuk van, mert saját otthonuk van, mert nem akarnának űzött vadként élni, mert nem akarnák hogy az üldözőik médiája bűnözőknek titulálja őket.

Hiába a "szabadság országa", hiába a sok harcias írás az Interneten, mert a fegyvertartáshoz való jog -és több másik Alkotmányos jog is- csak lóg a levegőben és egyetlen törvény megszavazásával elveszíthető. Ez a szomorú valóság.