Pages

2018. március 31., szombat

Diákok demonstráltak a lőfegyvertartás mellett

Rockledge, Florida, USA - Körülbelül 75 diák sétált ki a Rockledge középiskolából, hogy a lőfegyvertartás jogáért tüntessenek. A megmozduláson - ami nagyjából 20 percig tartott - a fiatalok hazafias zászlókkal és lőfegyvertartást és viselést támogató feliratokkal vettek részt. A demonstrációt két diáklány szervezte. A jelenlévők meghallgatták a himnuszt és az "Isten áldja Amerikát" című patrióta dalt, majd néhányan beszédeket mondtak az egybegyűlteknek. 

  "A hírekben mindig azt állítják hogy most minden diák gyűlöli a fegyvereket, én pedig azért vagyok most itt hogy megmutassam hogy a média állítása nem igaz." - nyilatkozta az egyik diák. 

  "Végre elég idős lettem hogy lőfegyvert és lőszert vehessek, erre most elveszítettem a jogaim." - mondta az résztvevő fiatalok egyike, az új Florida-i törvényre utalva ami 18 évről 21 éves korra emelte a lőfegyvervásárlási korhatárt. 

 A rendezvény szervezői csalódottságuknak adtak hangot a korábbi diák-kivonulással kapcsolatban, ami először a megölt diákok emlékére történt volna, de a végén már csak a lőfegyvertartás-korlátozásáról és betiltásáról szólt.

 
https://www.floridatoday.com/story/news/2018/03/30/rockledge-students-walk-out-class-support-2nd-amendment/473151002/

http://www.mynews13.com/content/news/cfnews13/news/article.html/content/news/articles/cfn/2018/3/30/rockledge_high_schoo.html

2018. március 28., szerda

"Újraindul a magyar hadiipar" - kézi lőfegyvereket fogunk gyártani

Gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani Magyarország – jelentette be a honvédelmi miniszter és Karla Slechtová cseh védelmi miniszter szerdán Budapesten. Az erről szóló licenszszerződést szerdán Budapesten írta alá David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója és Kránicz Roland, a HM ARZENÁL Zrt. vezérigazgatója.

Simicskó István elmondta: cseh licensz alapján első lépésben a fegyverek összeszerelése indul meg, majd 2019 januártól a teljes gyártás Magyarországon lesz. Ez körülbelül 200 embernek új munkahelyet is jelent majd – tette hozzá. A miniszter felidézte, a Magyar Honvédség fejlesztését már tavaly megkezdték, egy felívelő pályát rajzoltak meg. Ennek nyomán 2026-ig ütemezetten dolgoznak azért, hogy a Magyar Honvédség egy ütőképes, professzionális haderővé váljon. A lőfegyverek magyarországi gyártásáról szóló bejelentést Simicskó István történelmi jelentőségűnek értékelte. Kiemelte: ezzel újabb mérföldkőhöz érkeztek a Magyar Honvédség fejlesztésében. "A magyar hadiipar újraindul" – fogalmazott a miniszter.

Simicskó István a sajtótájékoztatón elmondta: a magyar hadiipar újraélesztése során törekszenek arra, hogy elsősorban a V4-es országokkal együttműködve alakítsák hadiipari kapacitásaikat, és hogy különböző katonai képességeiket egymás erejét megsokszorozva fejlesszék. A miniszter szerint egy szakemberekből álló munkacsoporttal döntötték el, hogy a lőfegyverek gyártásáról a csehekkel állapodnak meg. Az ezen licensz alapján készülő fegyvereket már katonák és rendőrök is tesztelték. 

Karla Slechtová cseh védelmi miniszter azt mondta: a Cseh Köztársaság minden védelmi ipari együttműködést támogat a két ország között. Szavai szerint nagy szerződést írtak most alá Budapesten. A tízéves távlatú szerződés 100 millió euró értékben, 200 ezer lőfegyverről szól. A Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül majd – tette hozzá. (MTI)