Pages

2014. január 20., hétfő

Mexikó fegyveres polgárai veszik fel a harcot a drogkartellek ellen

MEXIKÓVÁROS - Míg az egyik városban a politikusok ígéretet tesznek arra hogy a kormány majd visszaállítja a rendet a régióban, addig néhány száz kilométerrel távolabb, a Michoaca mezőgazdasági területeken kisteherautós fegyveresek járják az utakat. A magukat Önvédelmi Erők-nek hívó csapatok civil fegyveresekből állnak és milíciaként védik a városokat a gyilkos kábítószermaffia ellen.

A Michoacán Önvédelmi Testület tagjai egy homokzsákkal védett teherautón
 Eduardo Verdugo/Associated Press

A mexikói kormány harcot hirdetett, de csúnyán elbukott, miközben a halálos áldozatok száma már több mint 90.000. 

Persze a szakértők azt mondják, hogy az Önvédelmi Erők tagjai egy szedett-vedett társaság, meg biztosan ők is bandatagok, de erre nem szolgálnak bizonyítékokkal. A Michoaca-i helyzet az egyik legnagyobb biztonsági kihívás a politikusoknak.

A mexikói belügyminiszter kijelentette, hogy majd átveszik az irányítást a terület felett, de közben elismerte azt is hogy eddig a hatóságok nem tudtak rendet teremteni ott, ahol most a fegyveres civilek védik a lakosságot. A belügyminiszter azt üzente az Önvédelmi Erők tagjainak, hogy menjenek haza és megígérte nekik hogy majd a kormány rendet tesz.

Néhány nappal később ugyan érkeztek rendőrcsapatok a helyszínre, de az Önvédelmi Erők egyik vezetője azt nyilatkozta a helyi médiának hogy kitartanak és az önvédelmet nem szüntetik be. Bár egyetértenek azzal hogy a fegyvereket majd egyszer le kell tenniük és majd újra vissza kell menniük a mindennapi munkájukat
végezni, de az államnak el kell ismernie hogy a jelenlegi helyzet a kormány hibája.

Egy fegyveres polgár Antúnez egyik utcáján
Rodrigo Cruz-Perez for The New York Times

A probléma már olyan súlyos, hogy a gyilkosságok és a sorozatos emberrablások már teljesen mindennapi eseteknek számítanak.

Bár a civil önvédelem sikeres, a politikusok és a szakértők ellenük beszélnek és bandatagsággal vádolják a tagjaikat. Az Önvédelmi Erők viszont csak annyit válaszol erre, hogy ők civilek és bármi is történjen, ők megvédik a lakosságot.

Az önvédelmi csoport egyik tagja, Antúnez-ban. A városban se rendőr
se katona nincs és a civilek lefegyverzése sincs folyamatban
.
Rodrigo Cruz-Perez for The New York Times

Antunez városba bevonult a hadsereg hogy lefegyverezze az embereket, miután a helyi fegyveres civilek harcba szálltak és győzelmet arattak a drogbandák egyik csoportja felett. A drogmaffia tagjai elvették egy helyi lakos ingatlanát, majd befészkelték magukat az épületbe és legyilkolással fenyegették az embereket. A civilek elsöpörték ezeket a bűnözőket.

A gazdák és a fegyveres civilek lezárták a poros utat mikor odaértek a kormányerők. A hadsereg követelte a polgároktól hogy engedjék át őket, az emberek pedig könyörögtek nekik hogy vonuljanak el és hagyják őket békén. Elszabadultak az indulatok, elrepült egy kő, a katonák először a levegőbe, majd a tömegbe lőttek. Ez két ember életébe került.

"Csak egy földműves volt és most halott" - panaszolta egy helyi lakos.

Az elhunyt egy 48 éves citromszüretelő volt, aki még csak nem is volt tagja a fegyveres polgárőrségnek, most mégis meghalt mert szót emelt a kormány és a katonák ellen.

Az Önvédelmi Erők felveszik a harcot a drogbandákkal szemben. Mivel a kormányerők ezt nem tették meg, így most a harcok a falvak utcáin folynak a fegyveres civilek és a drogmaffia bűnözői között.

Guerrero szomszédságában szervezett felvonulást
a Közbiztonsági Rendszer (ez a polgárőr szervezet neve)
 

Több száz fegyveres civil támadta meg Paracuaro-n befészeklődött drogkartell.
A támadás sikeres volt és a civilek elfoglalták
a fegyveres bűnözők főhadiszállását.

Vajon valóban le kellene fegyverezni a civileket, akik sikeresen harcolnak a drogosok szervezett hadserege ellen? El kellene-e venni a fegyvert azoktól, akiket a kormány nem védett meg? Ráadásul ha megtennék, azzal az állam azt a látszatot keltené hogy a kormány a drogbandák oldalán áll.

Vagy hagynia kellene a kormánynak, hogy ezek az emberek -akik nem képzettek és nem tudni hogy pontosan kicsodák- tovább harcoljanak?

Antunez városban a kormány a második lehetőséget választotta. Visszavonult hogy nyugalom legyen. Bár a mexikói politikusok hazaküldték az embereket, két város szembeszállt és egyáltalán nem engedelmeskedett, így a mai napig az ellenőrzésük alatt tarták a területeket. A fegyveres védekezők egy része tizenéves, akik
kopott autókkal járőröznek.


Az önvédelmi csoportok erősödése az egyik legjobb bizonyítéka a kormánnyal és a hatóságokkal szembeni bizalmatlanságnak. A vidéki területeken ez méginkább tapasztalható.

Egy New York-i szakértő szerint a Michoca-ni helyzet azért alakult ki, mert a hatóságok és az állam nem tette meg az erőszak elleni szükséges lépéseket. És mivel a kormány nem védte meg a polgárokat, így most az egyszerű lakosság a saját kezébe vette a közbiztonságért folytatott harcot.

A több faluból összeverődött fegyveres civil sereg kisteherautó
konvojjal halad előre, hogy összecsapjon a drogos bűnözőkkel 

A fegyveres lakosság nyomására az állam is rá van kényszerítve arra, hogy tegyen végre valamit. Legutóbb a régió legerősebb drogbandájának 2 vezetőjét tartóztatták le. A hatóságok folyamatosan arról beszélnek, hogy majd lefegyverzik a lakosságot, hiszen szerintük már lassan rend van.

A lakosok ezt nem így látják, az emberek félnek. A magukat "Templomos Lovagok"-nak hívó drogbanda halálosan fenyegeti az embereket, és nem csak fenyegetőzik hanem valóban öl is. Egy kertészt azért gyilkoltak meg, mert az nem adta át nekik a földjét.

"Mikor a rendőrség épp itt volt, a bűnözők vezetője akkor is csak annyit mondott, hogy majd visszajön és mindannyiunkat kivégez." - mondta egy helyi kereskedő.

A civil fegyvereseknek többnyire félautomata puskáik vannak és kisteherautóik, amiket a bűnözőktől vesznek el. Tagadták hogy bármi közük lenne bármilyen bandához és nem akartak nyilatkozni arról hogy milyen taktikát alkalmaznak a drogkartell elleni harcban.


A helyi rendőrség elmenekült, a bűnözők pedig elbújkáltak mikor a védekező fegyveres civilek többségbe kerültek.

Az polgárőrök ellenőrző pontokat állítottak fel a városba vezető utakon, figyelik az autókat, ügyelnek a biztonságra és ezért a lakosságtól hálából egy kis pénzt és élelmet kapnak.

A ruháik rongyosak és sokuknál szembetűnik hogy nem képezték ki őket fegyverhasználatra. Miközben az egyik vezetőjük a riporterrel beszélt, egy fegyver véletlenül elsült.

Az teljesen egyértelmű, hogy a lakosság nagyon hálás ezeknek az embereknek.

Az egyik dolog amit a fegyveres őrség lerombolt, az a drogbáró szobra, ami egy kis kápolnában volt. Később a helyiek egy védőszent szobrát állították a helyére.

Mikor elfoglalták Paracuaro-t, lefegyverezték azokat a rendőröket
akikről
azt feltételezték hogy a drogkartell kitartottjai 


Fegyveres civilek egy ellenőrző pontnál



Mindenkit előállítottak akiről azt gondolták
hogy kapcsolatuk lehet a helyi drogbandával.
Jelenleg 11 rendőr van letartóztatás alatt.



Az előállítások nem számítanak különleges eseménynek.
Néhány hónappal ezelőtt egy másik civil csoport
50 embert tartóztatott le hasonló vádakkal.



Míg a Paracuaro-i polgárőrök a drogkartell seregével harcolnak,
addig a többi Mexikói polgárőr a rablók, nemi erőszakolók
és gyilkosok ellen folytat háborút



Mikor a polgárok megtisztították Paracuaro-t, a Michaocan-i kormányzó
azt nyilatkozta a sajtónak, hogy mindent megtesz hogy a rendőrséggel
 eltűntesse a civil polgárőrcsoportokat


Forrás:
http://www.businessinsider.com/mexican-vigilantes-battle-drug-cartel-photos-2014-1
http://www.nytimes.com/2014/01/14/world/americas/enemies-of-mexican-drug-gangs-pose-a-security-challenge.html?_r=2
http://www.nytimes.com/2014/01/16/world/americas/a-quandary-for-mexico-as-vigilantes-rise.html
http://www.nytimes.com/2014/01/15/world/americas/mexico-faces-obstacle-in-curbing-vigilantes-fighting-drug-gang.html