Pages

2013. április 23., kedd

Rádióaktív sugárzás mellékhatásai

(Hajnalban írtam, nagy része angolból-magyarra fordítás, úgyhogy lehetnek benne fogalmazási és írásbeli hibák, de később majd javítom a szöveget.)

Itt van néhány információ a sugárzásról. Attól függően hogy ki milyen erősségűnek van kitéve.

1.5-ös erősségű sugárzásnál: Még nem halálos adag, az is komolyan érinti az emésztést, étvágytalanságot, anorexiát, gyengeséget, hányingert és hasmenést okoz.

2-10-es erősségű sugárzásnál: A rádioaktív sugárzás a vércellákat támadja, olyan mértékben roncsolódnak a cellák, hogy elkezd a beteg vérezni. A fehér vérsejteket ért sugárzás miatt komolyabb fertőzések alakulhatnak ki, a vörös vérsejteket ért sugárzás miatt enyhe vérszegénységalakulhat ki.

4.5-ös erősségű sugárzás mellett 24 óra elteltével hányás és hasmenés a mellékhatás. Ezek a 6.-7. napra csökkennek. Viszont a 3.-4. héten szélsőséges mellékhatások tapasztalhatók, súlyos véres hasmenés, komoly bélrendszeri zavarok. Súlyos belső vérzések és vérmérgezés.

Ilyen erősségű sugárzás mellett az elhalálozás teljességgel megjósolhatatlan. A Wikipedia szerint 1%-99% közötti, nagyban függ a sugárdózistól, hogy mennyire tartós a sugárzás és milyen erősségű.

10 és 50-es erősség között a bél és gyomor hámsejtjei már annyira károsodnak, hogy ez a csontvelő károsodással együtt biztos halálhoz vezet.

Ilyen tünetek mellett néhány napon belül teljes kimerültséghez vezet. Rendkívül gyors lesoványodással jár a folyamat és a folyadékveszteség 7-14 napon belül végez a sugárbeteggel.
emésztőrendszeri fájdalom
étvágytalanság
hányinger
hányás
hasmenés

50-es sugárzás felett a központi idegrendszernek annyi. A sugárfertőzött 24-48 óra alatt meghal.

hányás
hányinger
hasmenés
álmosság
letargia
remegés
delírium
gyakori rohamok
görcsök
levertség
kóma
légzési elégtelenség

Akik hosszú távon 6-8 hétig vannak kitéve sugárzásnak:

2-3 átmeneti hajhullás
7 tartós szőrhullás
10 sviszketés és hámlás jelentkezik
10-20 hólyagosodás és fekélyesedés alakul ki

Tüdő:

hámsejtvesztés
ödéma
gyulladások
légúti elzáródás
fibrózis

Nőknél:

1-2-es erősségű sugárzásnál akár 3 évig nincs menstruáció, tartós 4-es sugárzásnál a sterilitás visszafordíthatatlan.

Férfiaknál:

0,1-es erősségnél akár 1 évig tartó sperma-szám csökkenés, 2,5-ös erősségnél 2-3 évig tartó sterilitás, 4-es erősségű sugárzás esetén visszafordíthatatlan sterilitás.

Látás:

2-es erősségnél néhány százalékos látásveszteség
6-7-es erősségnél igen komoly látáskárosodás, szürkehályog

Rák:


Kis mértékű sugárzás esetén 40-ből 1 ember rákot kap és minden második bele is hal. A rák különféle fajtái más-más időpontokban jelentkezhetnek.


2 év, leukémia
20 vagy több év, bőrrák, tüdőrák

A nők akik rádióaktív sugárzásnak vannak kitéve, nagyobb eséllyel adnak életet nagyon beteg és torz újszülötteknek. (A Wikipedia a japán túlélőket hozta példának.)

Ha ezeket még túl is lehet élni ezeket, akkor jönnek a következő problémák. Szennyezett víz, szennyvíz, zsúfoltság, rossz életszínvonal, védőoltások hiánya. Ebből pedig ezek következnek:
vérhas
tífusz
fertőző májgyulladás
szalmonellózis
kolera
meningococcus meningitis
tuberkulózis
torokgyík
szamárköhögés
gyermekbénulás