Pages

2014. június 14., szombat

Félreinformál a Nol.hu - RE: "A CNN engedett a fegyverlobbinak"

NOL: "Nem minden iskolai lövöldözés, ami annak látszik.
Látványos szemléletváltozásra sikerült rákényszerítenie a CNN-t a fegyverlobbinak a legutóbbi, oregoni iskolai lövöldözés árnyékában – fanyalognak a fegyvertartási jogok szigorításáért küzdő amerikai szervezetek azután, hogy az amerikai hírtelevízió váratlanul úgy döntött, változtat azon a definíción, amely alapján iskolai lövöldözésnek nyilvánít egy-egy incidenst."

Egy egy nagy hazugság. A CNN semmilyen szemléletváltásra nem kényszerült. A dúsgazdag Bloomberg új, 50.000.000 dollárból alapított fegyver-gyűlölő szervezete pont úgy hazudik ahogy a támogatásnélküliségbe és botrányokba legyengült, lassan eltűnő másik szervezete.

Olyan eseteket is belevettek a hamisított "iskolai lövöldözéses" statisztikájukba, mint például mikor 1 személy öngyilkos lett, de senki másnak nem ártott vele. Vagy mikor véletlenül elsült egy lőfegyvert. De még olyat is beleszámoltak, hogy nem is az iskola területén, csak a közelében lévő parkolóban egy 38 éves férfi lőtt le valakit úgy, hogy se ő, se az áldozat nem voltak iskolások és a parkoló sem volt iskola területén.

Egyáltalán nincs értelme a nol.hu állításának. Egyáltalán honnan vették azt hogy a CNN manipulált valamit, ha egyszer az ellenkezője igaz? A CNN észrevette hogy Bloomberg fegyvertartás-ellenes szervezete hamis statisztikákkal kábítja a tömegeket és ezért -kivételesen tisztességesen eljárva- utánanéztek a dolognak.

NOL: "A CNN a keddi troutdale-i vérengzésről szóló híreiben megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban 74 iskolai lövöldözés történt az alatt a másfél év alatt, amely eltelt a newtowni ámokfutás óta. Az amerikai hírtelevízió egy fegyvertartási jogok szigorítását követelő szervezetre, az Everytown for Gun Safetyre hivatkozva közölte a számot, Troutdale után egy nappal, szerdán azonban gondolt egyet, és egy félig bocsánatkérő, félig kritikus hangvételű cikkben jelezte, hogy másfél alatt csak 15 incidens volt iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban."

És mi a baj azzal, ha elismerték hogy tévedtek és helyreigazították a saját hírüket?

NOL: "A változtatás oka, hogy az Everytown for Gun Safetyvel szemben a CNN ezentúl nem tart iskolai lövöldözésnek minden olyan incidenst, amikor valaki egy iskola vagy a campus területén tüzet nyit – támad, gyilkosságot vagy öngyilkosságot kísérel meg –, hanem csak azokat, amikor egy kiskorú vagy felnőtt „tevőlegesen" elsüti a fegyverét egy iskolában vagy a környékén."

Miért lenne az öngyilkosság "lövöldözés", vagy egy véletlenül elsült lőfegyver az miért lövöldözés?

Bloomberg szervezete minden ilyen esetet beletett a statisztikájába, így meghamisítva azt és félrevezetve mindenkit, többek közt a CNN tévécsatornáját is.

NOL: "Az amerikai hírtelevízió új definíciója szerint az nem számít iskolai lövöldözésnek, ha valaki egy személyes vita során nyúl a fegyveréhez, és az sem, ha bandaháborúról vagy egy kábítószer miatt kitört konfliktusról van szó."

Ez nem a CNN új definíciója, hanem a hatóságok mindenkori definíciója. A hatóságok az elsőt "homicide"-nek hívják (szándékos emberölésnek), a másodikat pedig "gang related homicide"-nek (bűnbandához kapcsolódó emberölésnek).

NOL: "A szemléletváltozás hátterében azt a kampányt sejtik, amelyet egy fegyverpárti konzervatív újságíró, Charles C. Johnson indított a Twitteren az oregoni lövöldözés után. Johnsonnak nem tetszett, hogy Everytown for Gun Safety számításai szerint az Egyesült Államokban hetente kitör egy iskolai lövöldözés."

Miért érdekelné a baloldali liberális CNN-t egy nem közismert konzervatív újságíró magánvéleménye?

A konzervatív amerikai újságíró Twitter-ét látva teljesen ésszerű amiket ír. Leleplezi a fegyver-ellenes szervezet statisztika-hamisítását.

Hogy valaki bandatag és lelövik érte egy iskolában, ha valaki véletlenül lő meg valakit, ha öngyilkos egy diák, vagy az egyik tanár féltékenységből öli meg a másikat, azok közül egyik sem számít "iskolai lövöldözésnek". Még akkor sem, ha valamelyik fegyver-gyűlölő szervezet statisztikát hamisít belőlük.

NOL: "mely a CNN-nek azonban elég volt ahhoz, hogy 80 százalékkal csökkentse azoknak az incidenseknek a számát, amelyekről iskolai lövöldözés felcímmel számol be."

A CNN nem egy konzervatív újságírót hívott meg a műsorába beszélgetni, hanem egy olyasvalakit, aki kutatásokat végzett a témában és kiderítette hogy régebben is pont annyi lövöldözés volt az iskolákban mint az elmúlt években, csak régebben nem próbálták manipulálni a számokat és a média kevesebbet foglalkozott velük.


Néhány adat a hamisított statisztikával kapcsolatban:

Az állítólagos 74 "iskolai lövöldözésből"

- 46 esetben (62%) az elkövetőnek semmi köze nem volt iskolához
- 25 esetben (34%) az áldozatnak nem volt köze iskolához
- 7 esetben volt lőfegyver, de senki nem sérült meg
- 7 esetben öngyilkosság történt
- 5 esetben véletlenül sült el a lőfegyver és senki nem halt meg
- 2 esetben önvédelemből használtak lőfegyvert

Talán a Nol cikk írója megnézhetné az alábbi videót. (Betenném a cikkük alá egy hozzászólásban, de természetesen a hozzászólások le vannak tiltva és nem lehet a cikk alá írni. Jó lenne ha a Nol.hu a hantázás helyett legközelebb inkább beleásná magát egy témába mielőtt hetet-havat összehord és félrevezeti az olvasóit. Vagy készítsenek riportot magával a CNN-el, mielőtt hamisan megvádolják őket).

Valóban botrány tört ki a dologból, de nem abból lett botrány hogy a CNN riportot készített és megmutatott egy valódi statisztikát, hanem abból tört ki a botrány hogy a fegyver-gyűlölő szervezet szándékosan, manipuláló céllal hamis statisztikával traktálta a közvéleményt.

A CNN riportja a valódi statisztikáról:(Talán később feliratozom majd ezt a videót, ha igény van rá.)

2014. június 8., vasárnap

Nemzeti Fegyverszövetség (Nemzeti Puska Szövetség, NRA National Rifle Association)

A Nemzeti Fegyverszövetséget 1871. November 17-én alapították. A szervezet székhelye Fairfax-ban, Virginia államban található. A legfőbb vezetői II. James W. Porter elnök, és az alelnök Wayne LaPierre. Az Egyesült Államokban működik, kiterjedt tagsággal rendelkezik, újságokat, magazinokat ad ki, oktatásokat tart, múzeumokat támogat. Alulról szerveződő mozgalom, érdekképviselő civiljogi szervezet.

Az Amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) egy amerikai nonprofit szervezet, aminek az első számú célja hogy védje az USA Alkotmányát, különösen a fegyvertartásra és viselésre vonatkozó pontját. 1934 óta tájékoztatja a tagságát a különböző fegyverekkel kapcsolatos törvényekről és törvénytervezetekről, a politikai színtéren 1975-től képviseli a fegyvertartókat, illetve lép fel a fegyverellenesekkel szemben.

1871-ben alapították hogy puskalövészet oktatását segítsék vele, az NRA ma is oktat biztonságos lőfegyverkezelést. Civileket, hatósági személyeket, fiatalokat és felnőtteket oktatnak különböző programok keretében. A szervezet többféle magazint futtat amikben rendre hirdetik a céllövészeti sporteseményeket is.

A megfigyelők és a törvényhozók szerint az NRA a legelső három érdekképviseleti szervezetek egyike a fővárosban, Washingtonban. A tagsága 2013 májusában átlépte az 5 millió főt.

A polgárháborúban az északi hadsereg 1000 lövésből 1 déli katonát talált el, így szükségük volt egy hatásosabb lövészkiképzésre. Az NRA nyújtott nekik ebben segítséget.

Az NRA fegyveres helyi szervezeteket alapított amiben céllövésre oktatta a tagságát. A hadseregnek is írt egy oktatókiadványt és előadásprogramot szervzett a katonáknak.

Az NRA 1934-től értesíti a tagságát a fegyvertartással és viseléssel kapcsolatos törvényekről és törvénytervezetekről. 1934 volt az az év, mikor a kormány először vezetett be súlyos fegyverkorlátozást. A következő komoly korlátozás 1968-ban történt. Ezt támogatta az NRA, amiért sokan a fegyvertartó lakosok közül a mai napig elítélik, illetve kritikával illetik a Nemzeti Fegyverszövetséget.

Az 1970-es évek közepéig az NRA leginkább a sportolókra, céllövőkre és vadászokra koncentrált és nem igazán törődött a fegyverkorlátozó törvények ügyeivel. Viszont a taglétszámuk növekedésével 1975-ben elkezdődött a politikai és jogi vonal kiépítése.

1977 után a politika egyre jelentősebb szerepet kezdett játszani a szervezet mindennapjaiban, együttműködést építettek ki konzervatív politikusokkal, többnyire Republikánusokkal. 1986-ban a közbenjárásukkal eredményesen ment át a Kongresszuson a Lőfegyvertulajdonosokat Védő Törvény. Az ATF kormányügynökség gyengyítését próbálták elírni, hogy ezzel megakadályozzák a fegyvertörvények szigorítását.

Az 1991-es évi gyűlésükön alelnöknek választották Wayne LaPierre-t.

Később a Clinton kormány fegyver-ellenes törvénytervezeteire koncentrálta a szervezet az erőit. 1994-ben az NRA-nak nem sikerült megakadályoznia a Clinton féle Támadófegyver Törvény (Assault Weapon Ban - AWB) megszavazását, bár 2004-ben sikeresen járt el és az államok többségében nem hosszabbította meg a kormány a 10 évre szóló törvényt. Charlton Heston színészt 1998-ban választották meg elnöküknek, ő pedig határozottan képviselte a szervezet tagságát.

Közvélemény

7-ből 6 Gallup közvéleménykutatásból 1993 és 2013 között az amerikaiak többsége egyetértett az Nemzeti Fegyverszövetséggel.

A Reuters/Ipsos közvélyeménykutatása 2012 Áprilisában kimutatta, hogy a Republikánusok 82%-a és a Demokraták 55%-a értékelte jónak az NRA munkáját.

2012 decemberében a Republikánusok 83%-a, a függetlenek 54%-a és a Demokraták 36%-a véleményezte az NRA-t pozitívan.

A Washington Post/ABC (balliberális oldali sajtó és média) felmérésében 2013 Januárjában az amerikaiak 36%-a helyeselte az NRA vezetőinek lépéseit.

Rengeteg támadás, illetve kritika érte és éri őket a média és a sajtó részéről, többnyire azért mert az NRA természetesen nem támogatja a fegyvertörvények szigorítását.

Biztonságos fegyverhasználat és sport programok

Az NRA széles körű programsorozatokat támogat amik a biztonságos fegyvertartás és fegyverhasználatra irányulnak. Biztonságos vadászatra oktatnak amerikai felnőtteket és gyerekeket. Az oktatást kiterjesztették külön nők részére ami igen népszerűvé vált. Az iskolás korú gyerekeknek az NRA létrehozta "Eddie a sas" karakterét, amivel az "Áll! Ne nyúlj hozzá! Menj máshová! Szólj egy felnőttnek!" programot népszerűsítették, ami arról szólt hogy ha egy gyerek talál valahol egy lőfegyvert, akkor ne tegyen semmit, ne nyúljon hozzá, hanem hagyja ott és szóljon róla egy felnőttnek.

2000-ben kiadták Az Otthoni Személyes Önvédelem Alapjai oktató füzetüket.

Lövész sportok

1992-ig az NRA irányította az Egyesült Államok lövészsportágát. 1978-ban az NRA nemzeti lövészsportcsapatokat támogattak, képeztek ki programok keretében, biztosították nekik a gyakorlás lehetőségét és az Olimpiai Lövészetet is támogatták. 1992-ben az USA Lövészet váltotta le az NRA-t az Olimpiai lövészetben.

Az NRA rengeteg lövész rendezvényt és sportrendezvényt támogat és szervez. Vannak olyan lövész sportágak amikben az NRA nem vesz részt, de azok a rendező szervezetek is népszerűsítik az NRA munkáját.

Az Nemzeti Fegyverszövetségnek fegyveres kiképzői vannak, az önvédelmi kiképzőkön át a sportlövészet kiképzőkig, akik célbalövést, fegyverkarbantartást és jogi tudnivalókat is oktatnak. Általában a privát lőtereken terjesztik az ismereteket, illetve a Cserkészet alkalmazza őket a nyáritáborokban.

Küldetése:

1. Az Egyesült Államok Alkotmányának védelme.
2. A közbiztonság védelme, a törvényes rendszer és a nemzet védelme.
3. A lőfegyveres sportok védelme és népszerűsítése.
4. A biztonságos vadászat népszerűsítése.

Módszerei:

- Érdekképviselet
- Kiadványok
- Információs programok szervezése

A szervezetnek 2012-ben 256 millió dollár volt a bevétele és 254 millió dollár volta kiadása.

2013-ban 5 millió fő volt a tagsága.

Hozzá köthető szerveződések:

NRA Institute for Legislative Action (Érdekképviseleti szárny)
NRA Political Victory Fund (Politikai szárny)
NRA Civil Rights Defense Fun (Civilek védelmére alapított szárny)
NRA Foundation Inc.
NRA Special Contribution Fund
NRA Freedom Action Foundation

Weboldaluk: http://www.NRA.org

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/National_Rifle_Association