Pages

2014. június 14., szombat

Félreinformál a Nol.hu - RE: "A CNN engedett a fegyverlobbinak"

NOL: "Nem minden iskolai lövöldözés, ami annak látszik.
Látványos szemléletváltozásra sikerült rákényszerítenie a CNN-t a fegyverlobbinak a legutóbbi, oregoni iskolai lövöldözés árnyékában – fanyalognak a fegyvertartási jogok szigorításáért küzdő amerikai szervezetek azután, hogy az amerikai hírtelevízió váratlanul úgy döntött, változtat azon a definíción, amely alapján iskolai lövöldözésnek nyilvánít egy-egy incidenst."

Egy egy nagy hazugság. A CNN semmilyen szemléletváltásra nem kényszerült. A dúsgazdag Bloomberg új, 50.000.000 dollárból alapított fegyver-gyűlölő szervezete pont úgy hazudik ahogy a támogatásnélküliségbe és botrányokba legyengült, lassan eltűnő másik szervezete.

Olyan eseteket is belevettek a hamisított "iskolai lövöldözéses" statisztikájukba, mint például mikor 1 személy öngyilkos lett, de senki másnak nem ártott vele. Vagy mikor véletlenül elsült egy lőfegyvert. De még olyat is beleszámoltak, hogy nem is az iskola területén, csak a közelében lévő parkolóban egy 38 éves férfi lőtt le valakit úgy, hogy se ő, se az áldozat nem voltak iskolások és a parkoló sem volt iskola területén.

Egyáltalán nincs értelme a nol.hu állításának. Egyáltalán honnan vették azt hogy a CNN manipulált valamit, ha egyszer az ellenkezője igaz? A CNN észrevette hogy Bloomberg fegyvertartás-ellenes szervezete hamis statisztikákkal kábítja a tömegeket és ezért -kivételesen tisztességesen eljárva- utánanéztek a dolognak.

NOL: "A CNN a keddi troutdale-i vérengzésről szóló híreiben megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban 74 iskolai lövöldözés történt az alatt a másfél év alatt, amely eltelt a newtowni ámokfutás óta. Az amerikai hírtelevízió egy fegyvertartási jogok szigorítását követelő szervezetre, az Everytown for Gun Safetyre hivatkozva közölte a számot, Troutdale után egy nappal, szerdán azonban gondolt egyet, és egy félig bocsánatkérő, félig kritikus hangvételű cikkben jelezte, hogy másfél alatt csak 15 incidens volt iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban."

És mi a baj azzal, ha elismerték hogy tévedtek és helyreigazították a saját hírüket?

NOL: "A változtatás oka, hogy az Everytown for Gun Safetyvel szemben a CNN ezentúl nem tart iskolai lövöldözésnek minden olyan incidenst, amikor valaki egy iskola vagy a campus területén tüzet nyit – támad, gyilkosságot vagy öngyilkosságot kísérel meg –, hanem csak azokat, amikor egy kiskorú vagy felnőtt „tevőlegesen" elsüti a fegyverét egy iskolában vagy a környékén."

Miért lenne az öngyilkosság "lövöldözés", vagy egy véletlenül elsült lőfegyver az miért lövöldözés?

Bloomberg szervezete minden ilyen esetet beletett a statisztikájába, így meghamisítva azt és félrevezetve mindenkit, többek közt a CNN tévécsatornáját is.

NOL: "Az amerikai hírtelevízió új definíciója szerint az nem számít iskolai lövöldözésnek, ha valaki egy személyes vita során nyúl a fegyveréhez, és az sem, ha bandaháborúról vagy egy kábítószer miatt kitört konfliktusról van szó."

Ez nem a CNN új definíciója, hanem a hatóságok mindenkori definíciója. A hatóságok az elsőt "homicide"-nek hívják (szándékos emberölésnek), a másodikat pedig "gang related homicide"-nek (bűnbandához kapcsolódó emberölésnek).

NOL: "A szemléletváltozás hátterében azt a kampányt sejtik, amelyet egy fegyverpárti konzervatív újságíró, Charles C. Johnson indított a Twitteren az oregoni lövöldözés után. Johnsonnak nem tetszett, hogy Everytown for Gun Safety számításai szerint az Egyesült Államokban hetente kitör egy iskolai lövöldözés."

Miért érdekelné a baloldali liberális CNN-t egy nem közismert konzervatív újságíró magánvéleménye?

A konzervatív amerikai újságíró Twitter-ét látva teljesen ésszerű amiket ír. Leleplezi a fegyver-ellenes szervezet statisztika-hamisítását.

Hogy valaki bandatag és lelövik érte egy iskolában, ha valaki véletlenül lő meg valakit, ha öngyilkos egy diák, vagy az egyik tanár féltékenységből öli meg a másikat, azok közül egyik sem számít "iskolai lövöldözésnek". Még akkor sem, ha valamelyik fegyver-gyűlölő szervezet statisztikát hamisít belőlük.

NOL: "mely a CNN-nek azonban elég volt ahhoz, hogy 80 százalékkal csökkentse azoknak az incidenseknek a számát, amelyekről iskolai lövöldözés felcímmel számol be."

A CNN nem egy konzervatív újságírót hívott meg a műsorába beszélgetni, hanem egy olyasvalakit, aki kutatásokat végzett a témában és kiderítette hogy régebben is pont annyi lövöldözés volt az iskolákban mint az elmúlt években, csak régebben nem próbálták manipulálni a számokat és a média kevesebbet foglalkozott velük.


Néhány adat a hamisított statisztikával kapcsolatban:

Az állítólagos 74 "iskolai lövöldözésből"

- 46 esetben (62%) az elkövetőnek semmi köze nem volt iskolához
- 25 esetben (34%) az áldozatnak nem volt köze iskolához
- 7 esetben volt lőfegyver, de senki nem sérült meg
- 7 esetben öngyilkosság történt
- 5 esetben véletlenül sült el a lőfegyver és senki nem halt meg
- 2 esetben önvédelemből használtak lőfegyvert

Talán a Nol cikk írója megnézhetné az alábbi videót. (Betenném a cikkük alá egy hozzászólásban, de természetesen a hozzászólások le vannak tiltva és nem lehet a cikk alá írni. Jó lenne ha a Nol.hu a hantázás helyett legközelebb inkább beleásná magát egy témába mielőtt hetet-havat összehord és félrevezeti az olvasóit. Vagy készítsenek riportot magával a CNN-el, mielőtt hamisan megvádolják őket).

Valóban botrány tört ki a dologból, de nem abból lett botrány hogy a CNN riportot készített és megmutatott egy valódi statisztikát, hanem abból tört ki a botrány hogy a fegyver-gyűlölő szervezet szándékosan, manipuláló céllal hamis statisztikával traktálta a közvéleményt.

A CNN riportja a valódi statisztikáról:



(Talán később feliratozom majd ezt a videót, ha igény van rá.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése