Pages

2015. március 28., szombat

A texasi nőknek olyan a pisztoly, mint a levegő

Egy fényképsorozat, fegyver tartó Texas-i nőkről.

Itt lehet a képeket megnézni:  http://index.hu/nagykep/2015/03/27/concealed/

Azért néhány megjegyzést hozzáfűznék a cikkhez.

"A bűnmegelőzési statisztikák alapján a nők fegyverviselése nem sikertörténet."

Ezt nem tudom honnan vette az Index. (Bár azt sem tudom hogy milyen statisztika a bűnmegelőzési. Nem inkább bűnelkövetési statisztika az?) Jó lenne tudni hogy miről beszélnek és miféle statisztikáról.

"Sok esetben az otthon önvédelmi fegyvert tartó nőket a saját pisztolyukkal lövik meg."

Mennyi az a "sok eset"? Évente 5? 10? 25? 50? Egy 340 milliós lakosú országban az mennyire sok?

"A másik oldalon nem is feltétlenül a fegyverek adott esetben pozitív hatásait vitatják, sokkal inkább azt akarják kiemelni, hogy a fegyverek jelenléte általában visszafordíthatatlan károkhoz vezet. Alig pár hónapja jött hír egy kétéves kislányról, aki az anyja táskájában turkálva elsütötte az ott csőre töltve tartott pisztolyt, halálosan megsebesítve ezzel a saját anyját."

Balesetek történnek. Ezek mind nagyon ritka esetek. Erre lehetne azt mondani, hogy évente történik 500, esetleg 600 lőfegyveres halálos baleset, ugyanakkor autóbalesetben 20-szor többen halnak meg, 30-32 ezren.

"Az ellenzők ráadásul kiemelik, hogy a statisztikákban nem lehet látni azt, hogy a nőknek nagyobb biztonságot adna egy fegyver a mindennapokban."

Szeretném látni azt a statisztikát. Az ellenzők statisztikáiról már többször is kiderült hogy saját maguk hasra ütéssel bemondanak egy számot és azt ismételgeteik, holott a hivatalos adatokhoz annak nem sok köze van.

"Az otthon tartott fegyver ellen szól az a 2010-es adat, ami szerint a férfiak által elkövetett gyilkosságok áldozatául esett nők 52 százalékát lőfegyverrel ölték meg"

Az 52% az alacsonyabb mint az országos átlag, az összes szándékos emberölést tekintve. Mivel az összes gyilkosságból nagyjából 65% a lőfegyverrel elkövetettek száma.

"A támogatók erre rendszerint azt az adatot hozzák, hogy egy frissebb felmérés szerint évente mintegy 200 ezer esetben történik az az USA-ban, hogy nők fegyverrel védik meg magukat (ebben az is benne van, amikor a nem használják a pisztolyt, csak előveszik, és a támadó elmenekül)."

200 ezres adatot még nem hallottam. 1 millió és 2 és fél millió közöttiről van egy könyv. Persze a 200 ezret is elfogadnám, de nem tudom az az adat honnan való.

"Még ha ez igaz is, érdemes megnézni néhány másik statisztikai adatot. Például hogy 1979 és 2010 között 119 079 kisgyerek és tizenéves halt meg fegyverhasználat miatt."

Ez viszont biztosan nem igaz. A hivatalos statisztikát tekintve a gyerekeket nem 14 éves korig, de még csak nem is 18 éves korig számolják, hanem 25 évesig! De már az is kész ostobaság, hogy egy 18 évest aki bandatag és évek óta drogdíler, azt besorolják holmi ártatlan gyerekseregbe. A gyerekek és a fiatalkorúak, akik fegyveres balesetben halnak meg, az ő számuk átlagosan évente 100 körül mozog. A legtöbb esetben csak arról van szó, hogy a drogbandához csapódott 14-25 évesek, illegális fegyverekkel megölik egymást. De ennek aztán semmi köze ahhoz, hogy tisztességes emberek lőfegyvert vesznek maguknak legális úton.

2015. március 24., kedd

Van hogy a sokkoló nem elég (3 videó)

Hányszor lehet azt olvasni, hogy a rendőrök használjanak sokkolót, mert az nem halálos? Az egyik dolog, hogy vannak akik ellen nem elég, főleg ha aki ellen használnák az erős, kövér, be van drogozva, vagy egyszerűen valamiért csak nincs olyan hatással rá, mint a legtöbb emberre.







A másik szélsőséges eset, ha valaki belehal abba hogy használják ellene. Az Amnesty International azt állítja, hogy 11 év alatt 500 amerikai halt bele abba hogy sokkolót használtak ellene.  

http://rt.com/usa/500-taser-law-enforcement-503/

Érdekesség, hogy a fenti videóban (a másodikban), akit 4x sokkolóztak meg a gyorsétteremben, ő rögtön utána meghalt. A 4 sokkolózás nem állította meg, verekedett tovább, 2 rendőr meg is sérült, képes volt kirohanni és elfutni, bárkit meg is ölhetett volna gond nélkül. De hiába próbálták megállítani lőfegyver nélkül, mert a végén akkor is meghalt.

http://usatoday30.usatoday.com/news/nation/story/2012-05-02/taser-study-deaths/54688110/1

Itt pedig egy majdnem 300-as lista azokról, akik szintén belehaltak a sokkolózásba.

http://electronicvillage.blogspot.com/2009/05/taser-related-deaths-in-united-states.html

Valamiért a sokkolós elhalálozásokból nem csinál ügyet a sajtó és a média és sosincs belőlük világra szóló botránycikksorozat. Ha valakit lőfegyverrel lőnek le, az hatalmas gond, ha valaki sokkolózásba hal meg, az meg nem érdekli az újságírókat.