Pages

2014. november 26., szerda

Michael Brown ügy vallomástétel - Önvédelemből lőtt a rendőr

A fontosabb részletek a bírósági tárgyalás anyagából, hogy pontosan mi történt mikor a rendőr Darren Wilson és Michael Brown találkoztak.

Aznap a rendőr szolgálatban volt és elég eseménytelenül telt az ideje. Azért volt azon a környéken, mert egy beteg gyerekhez hívták ki egy mentő mellé. Hallott a kisbolt kirablásáról a rendőrség rádióján, de ő nem ment a helyszínre, mert 2 másik járőr már útban volt oda.

Wilson rendőr az egyenruhájában volt és egy rendőrautót vezetett. Az oldalán egy Sig 229-es, .40 S&W kaliberű pisztoly volt. 12 a tárban, +1 lőszer a csőben. Volt nála még egy tartalék tár, 2 pár bilincs egy ASP ólmosbot, paprikaspray és a rádiója. A rendőrségnek nincs elég sokkolója, úgyhogy az nem volt nála, mert nem is kért, azzal magyarázva hogy túl nagyok és kellemetlen cipelni.

Miután a beteg gyerek miatti hívás végére járt, akkor a kocsiból észrevett 2 férfit, egy nagyon nagy darabot és egy másikat, akik az úton gyalogoltak, a forgalmat akadályozva.

Wilson rendőr lehúzta az ablakot és javasolta a két férfinek (Johnson-nak és Brown-nak) hogy az út helyett inkább a járdát használják. Johnson azt válaszolta a rendőrnek, hogy már majdnem odaértek ahová indultak és ugyanúgy az út közepén folytatták a gyaloglást. A rendőr megkérdezte, hogy "Mi a
baj a járdával, miért nem ott sétáltok?". Michael Brown ekkor azt mondta neki, hogy "F*szt se érdekli hogy mit pofázol."

Akkor Wilson rendőr észrevette hogy Brown kezében szivarok voltak, Johnson pedig fekete pólóban voltak. Ekkor jött rá, hogy a két alakra ráillett az előzőleg a rádióban leadott rablók személyleírása.

A két -ekkor már- gyanúsított még mindig a rendőrautó mellett gyalogolt. Wilson rendőr beszólta rádióján, hogy erősítésre van szüksége, majd a kocsival Johnsonhoz és Brownhoz húzódott. Kinyitotta az ajtót és odaszólt Brown-nak. "Hé, gyere ide egy pillanatra!" Brown erre azt válaszolta, hogy "Mi a f.szt csinálsz ha nem megyek?" és rácsapta a kocsi ajtaját.

Wilson újra megpróbálta kinyitni az ajtót, és próbálta Brown-t arrébb tolni, egy "Menj hátrébb b.zdmeg!" mondat kíséretében. Brown nem engedte és másodszorra is rácsapta az ajtót. De ekkor Brown már lendítette is az öklét és arcon ütötte a rendőrt. Wilson rendőr ezt az ütést úgy jellemezte, hogy mindent beleadott a támadója, de mégsem sikerült tökéletesen eltalálnia.

Ebben az esetben a Missouri állam beli törvények szerint már igazolt lehet a halálos eszköz önvédelemre való használata.

Miután Brown megütötte Wilson rendőrt, átadta Johnsonnak a szivarokat, miközben a rendőr próbálta lefogni Brown jobb karját, ami Wilson szerint teljesen esélytelen próbálkozás volt.

Újra megpróbálta kinyitni a járőrautó ajtaját és próbált kijutni a kocsiból, de Brown az útját állta és ököllel újra arcon ütötte Wilson rendőrt.

Itt a lőfegyverhasználat újra jogossá vált.

Wilson járőrnek ekkor már nem igazán volt választása. A kocsiban ült, Brown keze az arcán, és abban a helyzetben a papírikasprayvel nem tudott volna Brown szemébe fújni, viszont esély lett volna arra, hogy a hatóanyag a kocsiban fejti ki a hatását és emiatt saját magát hozta volna rosszabb helyzetbe.
Az ASP ólmosbotját elő sem tudta volna venni, mivel az beszorult a háta és a kocsi ülése közé, de még ha valahogy elő is tudta volna venni, a szűk hely miatt képtelen lett volna használni. A nagy elemlámpájával -ami az anyósülésre volt téve- pont ez volt a helyzet. Egyszerűen nem lett volna elég hely hogy védekezni tudjon vele.

A rendőr ekkor döntött úgy hogy a fegyverét veszi elő. 

Kivette a fegyvertokból a pisztolyt és figyelmeztetőlen azt kiabálta Brown-nak, hogy "Lépj vissza vagy lelőlek!"

Brown erre úgy válaszolt hogy megmarkolta a fegyvert és azt mondta hogy "Gyáva p.na vagy, úgyse mert lelőni." És Brown elkezdte a fegyvert Wilson felé fordítani.

Itt a lőfegyverhasználat megint csak igazolttá vált.

A bíróság esküdszéke tisztában volt azzal, hogy Brown már kétszer megütötte Wilson rendőrt és okkal tartott attól a járőr, hogy a harmadik ütés miatt elveszítheti az eszméletét, vagy akár meg is halhat.

Wilson megmutatta a bíróságnak a fegyverről készült képeket, továbbá a Brown ütésétől elszenvedett sérüléseiről a kórházban készült fotókat. Karmolásnyomok voltak a nyakán, a jobb és a bal arca be volt dagadva és vörös foltok biztonyították a támadás tényét.

Ezek után visszatértek az események tárgyalásához.

Ahogy Brown próbálta Wilson rendőr felé fordítani a pisztolyt és próbálta az ujjával elérni a ravaszt (elsütőbillentyűt).

Ekkor ez így már gyilkossági kísérletnek számított, ami újra teljes mértékben igazolttá teszi a fegyverhasználatot.

Wilson aggódott hogy Brown elsüti a fegyvert és lábon lövi, ezért elfordult és a bal kezével próbálta Brown-t eltaszítani magától, minden erejével. Így a fegyvert vissza tudta fordítani Brown felé, de Brown keze még mindig rajta volta a fegyveren.

A rendőr próbált lőni, de a fegyver nem sült el, mert Brown úgy fogta ami akadályozta a fegyver működését.

Újra megpróbálta elsütni, de újra nem történt más csak egy klikkelő hang. Valószínűleg azért, mert a pisztoly szánja egy kicsit hátrébb volt tolódva.

A harmadik próbálkozásnál viszont elsült a pisztoly, a lövedék keresztülvitte az autó ajtaját. Az oldalsó szélvődő kitört, mivel le volt húzva az ablak.

Wilson vért látott, mindketten megijedtek. Brown hátrált és bedühödött és újra Wilson rendőrre támadt a jármű lehúzott ablakán keresztül.

Ekkor újra igazolttá vált a fegyverhaszálat.

Brown megint megütötte Wilson-t, Wilson rendőr újra próbált lőni, a fegyver megint nem sült el. Egy gyors tárigazítás után védte az arcát és újra lőni próbált. A fegyver ezúttal újra működött és lövés dördült. 5 próbálkozásból 2-szer sült el a lőfegyver.

Ekkor Johnson -Brown barátja- már elfutott. A szemtanú szerint Johnson már az első lövéskor menekülőre fogta a dolgot és vissza se fordult, csak rohant. Johnson tanúvallomása, ami az Augusztusban indult tüntetéseket gerjesztette, hazugság volt.

Ekkor Michael Brown is futni kezdett. Wilson erősítést hívott a rádióján és bemondta hogy fegyverhasználat is történt. Aztán Brown után futott.

Wilson rendőr Brown-t kergette, Brown megállt és szembe fordult vele.

Wilson rákiabált Brown-ra, hogy feküdjön a földre. De ehelyett Brown először megtorpant, majd egyenesen a rendőr felé kezdett futni. Brown bal keze ökölbe volt szorítva, a jobb keze a pólója alatt volt az övénél. Wilson újra utasította Brownt hogy feküdjön a földre, majd több lövést is leadott rá.
Wilson rendőr végig Brown kezét figyelte. Valószínűleg ezért találta el Brown karjait, (mert oda lőtt ahová nézett). Wilson tudta hogy több lövése mellément, de azt is tudta hogy legalább egyszer eltalálta, mert Brown visszahőkölt.

Wilson végig Brown jobb kezére figyelt, ahogy lőtt. Mikor abbahagyta, Brown még mindig támadta és közeledett felé, még mindig nem hagyta abba. Wilson ráüvöltött BRown-ra hogy feküdjön a földre, de ő nem tette, hanem közeledett felé. A rendőr hátrált, hogy távolság legyen kettejük között. Brown dühös volt amiért rálőttek és tovább támadott.

Brown csak 3 méterre lehetett Wilsontól, ez már elég közel volt ahhoz hogy szinte elérje Wilson-t. Ekkor Wilson rendőr Brown fejét vette célba a szolgálati fegyverével.

Az utolsó lövéskor Brown agressziója eltűnt és arccal előre esett a földre.

Ekkor Wilson beszólt a rádióján és kérte hogy jöjjön a felettese és minden létező szabad járőr.

A helyszínelők begyűjtötték a bizonyítékokat a helyszínrűl, megvizsgálták a vérfoltokat, bizonyítottnak látták hogy Michael Brown valóban megfordult és Wilson rendőr felé haladt. A járőrautó megvizsgálása, Wilson fegyverének és egyenruhájának vizsgálata, és 3 különböző boncmester -akik Brown holttestét vizsgálták meg- vallomása alapján is megállapították, hogy Brown kezét akkor érte a lövés, mikor a rendőr fegyverét fogta le.

Több szemtanú is igazolta azt, hogy Michael Brown Wilson járőrt támadta, mikor a rendőr lelőtte, ezzel halálos sebet ejtve rajta.

Hogy önvédelemre használta ebben az esetben a lőfegyverét, minden szempontból igazoltnak tekinthető.

http://bearingarms.com/hands-dont-shoot-lie-testimony-evidence-suggests-textbook-self-defense-shooting/


És végül kacagjunk egy jót a magyar cikkeken, amik - mint mostmár nyilvánvaló - nagyjából köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Vagy csak egyszerűen manipulatív módon írták meg a cikkeket, csúnyán félrevezetve az olvasóikat.

http://444.hu/2014/08/18/michael-brown-menekult-a-rendorok-elol-amikor-lelottek/

http://hvg.hu/vilag/20140826_Eltemettek_a_rendor_altal_agyonlott_feket/

http://www.hir24.hu/kulfold/2014/08/25/temetik-a-fekete-fiut-akit-rendor-lott-le/

http://www.origo.hu/nagyvilag/20140812-egy-fekete-tinedzser-lelovese-miatt-voltak-zavargasok-st-louisban.html

http://www.hetek.hu/kulfold/201408/ellentmondasos_beszamolok_a_st_louis_i_lovoldozesrol

http://nol.hu/kulfold/egyre-tobb-amerikai-tamogatja-a-gyilkos-rendort-1481791

http://nol.hu/kulfold/mar-tudjak-ki-taszitotta--pokolba-a-kisvarost-1480435

http://nol.hu/kulfold/ujabb-fekete-fiatalt-gyilkoltak-meg-amerikaban-1479861

Darren Wilson interjú