Pages

2012. április 17., kedd

Az amerikaiak többsége helyesli az önvédelmet

A Floridában agyonlőtt fekete fiú nagy port kavart esete ellenére az Egyesült Államok lakosságának túlnyomó többsége támogatja a fegyverviselést, s 87 százaléka mondta azt, hogy egyetért az emberölés lehetőségével önvédelem esetén - adta hírül kedden az abc.es spanyol hírportál egy nemrég készült amerikai felmérésre hivatkozva.
George Zimmerman önkéntes rendész február végén lőtte agyon a 17 éves, fegyvertelen Trayvon Martint a floridai Sanfordban. Azt mondta, önvédelemből cselekedett. Tette országos tiltakozáshullámot váltott ki, mert a rendőrség nem indított eljárást a fehér és latin-amerikai felmenőkkel rendelkező férfi ellen. A 28 éves rendész múlt szerdán végül feladta magát, és Amanda Corey különleges ügyész hirtelen felindulásból elkövetett emberölés miatt vádat emelt ellene.
Chris Jackson, a felmérés készítésében részt vevő egyik szakértő szerint az amerikaiak úgy vélik, az embernek joga van ahhoz, hogy megvédje magát és bizonyos körülmények között akár halálos erőt is alkalmazzon.
A Reuters-Ipsos tanulmánya az Egyesült Államok egyik legfontosabb érdekcsoportjának, a Nemzeti Fegyvertársaságnak (NRA) múlt heti ülése alkalmából készült. A felmérés arra is rávilágított, hogy a lakosság 68 százaléka kedvezően ítéli meg az NRA tevékenységét. A lobbiszervezet pártolói elsősorban a republikánusok, körükben 82 százalékos támogatottságot élvez a csoport.
A reprezentatív tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy a lakosság 75 százaléka korlátozná az automata fegyverek eladását, 62 százalék pedig ellenzi a templomban, munkahelyen és bevásárlóközpontokban való fegyverviselést.
Az Egyesült Államokban a "stand-your-ground" (Védd a területedet!) néven ismert törvény biztosítja az erő alkalmazásának lehetőségét önvédelem esetén. 2005-ben 195 esetben történt jogos önvédelemből gyilkosság, míg 2010-re ez a szám 278-ra nőtt.

Mi az az önkéntes rendész? Azt magyarul úgy hívják, hogy polgárőr. Az MTI melyik országban van, hogy nem tudnak magyarul?

Lehet, hogy a 17 évesnél nem volt fegyver, de a történet arról szól, hogy megtámadta Zimmermant és a fejét a betonhoz csapkodta. Ami gyilkossági kísérletnek is beillik. A rendőrség szerint van egy szemtanú is.

"A 28 éves rendész múlt szerdán végül feladta magát"

Feladta magát? Miért, talán menekült a törvény elől? Nem adta fel magát, hanem egyszerűen őrizetbe vették.

"a lakosság 75 százaléka korlátozná az automata fegyverek eladását"

Az automata fegyverekből annyira kevés van a lakosság kezében, hogy majdhogynem nem is léteznek.

És végül, az nem önvédelemből elkövetett gyilkosság, hanem önvédelemből elkövetett emberölés. A gyilkosság persze sokkal ilyesztőbben hangzik, nem is csodálom hogy az MTI inkább a rémísztőbb szót használta.