Pages

2010. május 11., kedd

Amerika problémája

2007 előtt egy doboz .223-as kaliberű, átlagos minőségű lőszert, meg lehetett vásárolni 2-4 dollárért.

A választások közeledtével egyre inkább látszódott, hogy a két nagy párt közül a liberális jut hatalomra. Obama hol azt nyilatkozta, hogy küzd majd a fegyvertartás szigorításáért, hol azt mondta, hogy tiszteletben tartja az alkotmány fegyvertartásra vonatkozó részét. Mivel hol ezt mondta, hol azt, így az emberek nem lehettek biztosak semmiben. Felröppentek a hírek újabb fegyvervásárlást és fegyvertartást szigorító történytervezetekről, hogy Obama betilt majd minden lőfegyvert, hogy az USA minden állama rálép a fegyverbetiltás ösvényére.

Ezeknek az aggodalmaknak az lett a következménye, hogy elkezdődött a felvásárlás, minden pisztolyt, puskát megvettek az emberek, sokan bejelentkeztek lőtanfolyamokra, még az is fegyvereket vásárolt, akit amúgy hidegen hagyott a téma.

Másfélszer-kétszer annyi fegyvert adtak el 2008-ban, mint 2007-ben. A piacok kiürültek, a népszerűbb fegyverekre akár 12 hónapos várólistát adtak ki a gyártók. A fegyverárak így az egekbe szöktek.

Lőszerek

Persze ha a fegyverfelvásárlás folyamatban van, akkor a lőszerprobléma még ennél is súlyosabbá válik. A lőszert nem csak az új felvásárlók veszik, hanem azok is, akiknek már vannak fegyvereik. Ebből kifolyólag a régi 2-4 dolláros lőszerek ára felment 10-20 dollárra.

Ezt már a jobb módú polgárok se tudták megfizetni, így képbe jött a .22-es lőszer. A .22-es kispuskák és a nagyobb kaliberű puskák .22 puskává való átalakítása. Igaz a .22-es lőszer is drágult, de mivel az mindig is a legolcsóbb kategóriába tartozott, így még mindig az a kaliber kímélte a legjobban a pénztárcákat.

Mostanra az árak kissé visszaestek, de még a mai napon is 7 dollár az átlag ár. Ez így még mindig kétszerese a 3 évvel ezelőtti árnak. Tökéletes példa arra, hogy a politika hogy befolyásolja a fegyver és lőszerárakat.

Fegyvertörvények - Amerikai Egyesült Államok

A legtöbb embernek fogalma sincs az USA fegyver-törvényeiről, ki vásárolhat, mikor vásárolhat, mit vásárolhat, hogyan vásárolhat.

A fegyvervásárlás nem úgy történik, hogy bármilyen ember fogja magát, bemegy egy üzletbe ahol fegyyvereket is árulnak, levesz valamit a polcról, beteszi a kiskosárba, fizet és távozik. Ennél azért sokkal komolyabb ellenőrzésen esik át az illető.

18 év alatt senki nem vásárolhat semmilyen lőfegyvert. Puskát és shotgunt vásárolhat az, aki betöltötte a 18. életévét. A pisztoly illetve a revolver vásárlásra más szabályok vonatkoznak. Van olyan állam ahol kézifegyvert csak 21. életévét betöltött személy vehet.

Akármelyik államban él az ember, jobb ha utánanéz a helyi törvényeknek. Például Utah a legengedékenyebb, viszont Kalifornia törvényei igen szigorúak (Pl. Kaliforniában 10 lőszeres tárnál nagyobbat birtokolni törvényellenes, a lőszervásárlás bonyolult folyamathoz van kötve, a fegyverekre külön szabályok vonatkoznak, ahogy a vásárlásukra is.) Van olyan állam, ahol a pisztoly és revolver vásárlását tanfolyam elvégzéséhez kötik, máshol ilyen-olyan engedély szükséges a vásárláshoz, a tartáshoz. A legtöbb helyen a rejtve viselés engedélyköteles, viszont sok helyen -ha nincs rejtve a pisztoly ill. revolver-, akkor vadnyugati stílusban, fegyverrel az övön lehet sétálni a város kellős közepén.
Igaz, van ahol a nemzeti parkokban tiltják a viselést, kórházakban, bankokban, mozikban, vendéglőkben, olyan helyeken, ahol egyszerre sok ember tartózkodik, többnyire tiltott a viselés. A legtöbb helyen az iskolákban is tilos a fegyverviselés, de nem minden iskolában. Ezt az államok külön szabályozzák.

Persze az ember kora, csak egy része a vásárlási szabályoknak. A következő pont, a büntetlen előélet. Aki büntetett előéletű, az nem vehet fegyvert. Nem birtokolhat lőszert sem. Barát, családtag fegyverével sem lőhet.

Egészségügyi vizsgálat nem igazán van, de aki hazudik a formanyomtatványban, az 250ezer dolláros bírságra számíthat, illletve több éves börtönbüntetésre. Ha valakit kezeltek mentális problémával, túlzott aggresszióval, vagy hasonlóval, az az illető nem vásárolhat lőfegyvert.

Az sem működik, hogy valaki csak úgy államokon át utazgatva fegyvereket vásárol. A vásárlásnál bizonyítani kell, hogy a vásárlónak 90 napja ugyanaz a lakhelye és hogy a hely ahol lakik az az állam, ahol a vásárlás történik.

Aki nem állampolgár, arra külön szabályok vonatkoznak. Aki legális bevándorló, annak majdnem ugyanolyan jogai vannak a vásárlásnál, mint az állampolgároknak, viszont aki nem-bevándorló, csak látogató, tanuló, vendégmunkás, annak külön speciális engedélyekre van szüksége a vásárláshoz, ami igen bonyolult, így nem igazán éri meg vele bajlódni. A benvándorlóknál annyi plusz követelmény, hogy az illetőnek a bevándorlási kártyáját is fel kell mutatnia vásárlásnál és persze máshogy kell kitöltenie az adott nyomtatványt. Magához a vásárláshoz a nyomtatvány több oldalas, jó pár kérdésekkel, sok "igen/nem" ikszelhető válaszlehetőséggel. Nem egy bonyolult mutatvány a kitöltése.

A kitöltés után az eladó elvonul a papírokkal és az adatokkal, mindent továbbküld a hatóságoknak, akik leellenőrznek mindent (NICS background check). hogy az illető tényleg nem bütnetett előéletű-e, hogy nem körözik-e, hogy nincs-e valami olyan a múltjában, ami miatt ne vásárolhatna lőfegyvert.

Ez pár perces folyamat, jó esetben. Rosszabb esetben visszaüzennek, hogy ez tovább fog tartani és ez 5-10 perc lehet, vagy akár 1 óra is. A harmadik eset, hogy egy meghosszabbításos választ küldenek, akkor 3 nap, mire átfuttatják a dolgot.

Ez a bolti vásárlás folyamata.

Az ember vásárolhat Interneten is, ami megint csak nem nagy ügy. Kell találni valakit a környéken, akinek van átvevői engedélye, fel kell hívni, e-mailt kell neki írni, vagy faxolni is lehet neki. Kik vagyunk, honnan akarunk vásárolni, mit akarunk venni. Ő elküldi a bolt címére a saját adatait, majd mikor visszajeleznek neki, akkor ő szól a vevőnek, hogy mehet a vásárlás. A vevő hitelkártyával -úgy a legegyszerűbb- megveszi az online boltban a lőfegyvert, amit a bolt az átvevő címére postáz. Az átvevő értesíti a vevőt, mikor a csomag megérkezik hozzá és megad egy időpontot, hogy mikor lehet tőle átvenni.

A találkozón ugyanaz történik, ami a boltban. Fornanyomtatványkitöltés, az eladó elküldi a kitöltött nyomtatványt a hatóságoknak, ők visszajeleznek, ha minden rendben van, az ember fizet az átvevőnek a szolgáltatásért -van amelyik a fegyver után járó adót is elkéri-, átadja a csomagot az ember pedig boldogan hazaviheti az új puskáját, shotgunját, pisztolyát, revolverét.

A lőszervásárláshoz betöltött 18-ik életév szükséges. Az online lőszervásárlás mindennapos dolog, csak bizonyítania kell a vásárlónak, hogy betöltötte a vásárláshoz megadott szükséges életévet. (És persze van ahová nem küldik ki a lőszert, például, Kaliforniába, Washington D.C-be., Illinoi és Ohio állam pár városába.) A kaliber nem igazán korlátozott, a .22-es kis lőszerre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az igen nagy .50-es puskalőszerre.

Van olyan állam, ami a rövid csövű puskák és shotgunok birtoklását külön szabályozza és csak engedéllyel lehet vásárolni 16 hüvelyknél rövidebb csövűt. (1 hüvelyk 2,54 cm) Az átlag törvények shotgunokra, revolverekre és félautomata pisztolyokra, puskákra vonatkozik. Az automata fegyverek vásárlására külön törvény vonatkozik, de még ha valakinek van is (Class III) engedélye, akkor is csak az automata fegyverek szabályozó törvény előtti években gyártott fegyvereket vásárolhat (1986). Éppen ezért a teljesen automata fegyverek aranyárban cserélnek gazdát, 2000 dollártól akár több mint 30,000 dolláron át. A teljesen automata fegyverek vásárlásakon 200 dollár plusz adót kell befizetnie a vevőnek, az állam részére. A hangtompítók vásárlásához is Class III-as engedély szükséges.

A fegyvereket lehet használni fedett vagy nyitott lőtereken, fegyverklubok lőterein, állami területen, nagyobb magánterületen. Például ha az embernek van földje és ott kialakít a hátsó udvarban egy kis lőteret, ami az állami és a városi szabályzatnak megfelel, akkor lehet saját lőtere a saját udvarán.

A legjobb, ha az ember tájékozódik az állam és a város pontos fegyvervásárlási, fegyvertartási, fegyverhasználati szabályairól.
A fegyvertartáshoz való jogot az amerikai alkotmány második pontja biztosítja.

http://www.nraila.org/gunlaws/

2010. május 10., hétfő

Lőfegyverek - pro és kontra

Kell-e fegyver vagy nem? Az átlagembernek joga lenne-e hozzá, hogy megvédje vele saját magát vagy a családját? Nézzünk át pár fórumot, olvassuk el az ellenoldal érveit!

Bármennyire is jó, ez a visszájára is üthet. Mert mi van ha az illető ellen fordítják a saját fegyverét...

És mi van ha nem? Ha valaki rádtámad, előveszed, ha továbbra is támad, lősz. Önvédelemből. Ha lőttél, akkor meg már kevés arra az esély, hogy elveszi tőled a fegyvered. Ha nincs nálad semmi, akkor nem is kell elvennie senkinek semmit. Egyszerűen agyonverhetnek, vagy megkéselhetnek, ahogy meg is teszik ezt sok emberrel, minden nap. Évente 250 gyilkosság, gondolom az életveszélyes, a súlyos és a 8 napon túl gyógyuló sérülések száma tízezer is lehet, ha nem több.

Akkor majd azzal magyarázzák, hogy jaj hát megijedtem, és lőttem., védtem magam.

Ezt késre is mondhatják, vagy kapanyélre is, de sem a kés, se a kapanyél nem tiltott.

Fegyvert minek nincs idő elővenni mert szónékül ütnek.esély semmi

Nem tart tovább elővenni, mint az, hogy kihúzod a kezed a zsebedből és belendíted a karodat. És a balhé nem úgy szokott kezdődni, hogy rögtön ütnek, hanem úgy, hogy kinéznek maguknak, odamennek hozzád, cigit kérnek, megkérdezik, hogy mennyi az idő, hogy felmérjék, hogy van-e nálad mobiltelefon. 1-2 perc. Ennyi idő alatt 300x is előkaphatsz egy önvédelmi fegyvert.

Sajnos az idős embereket nem védené meg az önvédelmi fegyver.

Tévedés, a Youtube tele van olyan hírvideókkal, amikben idős emberek védték meg magukat fegyverekkel, betörők ellen.

És sok lenne a véletlen baleset amit mindenki bánna.

Az autóbalesetekhez képest a fegyverbalesetek száma abszolút elenyésző.

Csak azért,hogy az egyébként is tehetetlen idős embert legyen mivel agyon lőni?

A tehetetlen idős ember nem él egyedül. Annyira az átlag idősek nem tehetetlenek, hogy ne tudnának felemelni egy fél kilós revolvert és ne tudnák meghúzni a ravaszt. A hírekben előfordul, hogy kapával próbálják magukat megvédeni. Na egy kis pisztoly a kapa súlyának a töredéke.

Vagy gondolja,hogy a betörőnek nem telik fegyverre

Azoknak már most is van. Így teljesen mindegy, hogy a betörőnek mire telik és mire nem. A bűnözőknek akkor is van fegyverük, ha az be van tiltva. Elméletileg a hosszabb pengéjű kések is be vannak tiltva az utcán, mégis szamurájkardokkal rohangálnak egyesek.

Csak az USA-ban alakult ki komoly kultúrája a fegyveres önvédelemnek.

Jó pár Európai országban is van kultúrája. Ott nem alakul ki a fegyvertartás kultúrája, ahol leuralják az állampolgárokat.

Európában az állam feladata az egyének védelme.

Az USÁ-ban talán nem? Amerikában is van rendőrség, nem csak Európában. Épp csak az USÁ-ban ha nincs rendőr 10 kilóméteres körzbetben, akkor sem ijed meg senki, csak előkapják a puskát a szekrényből.

És akkor akik bűncselekményt akarnak elkövetni, ők is sokkal könnyebben juthatnának fegyverhez.

Így is könnyen jutnak. Mellesleg teljesen mindegy, hogy az utcán valaki pisztolyt fog rád, vagy a torkodhoz szorít egy kést. Nincs különbség. Csak annyi, hogy ha nálad lenne lőfegyver, akkor több lenne esélyed.

Nézzük csak meg, mi lett az "Óhatalmas Amerikai Fegyverviselési Jog"-ból. Hány fegyveres gyilkosság volt ott, és hány idehaza?

9400 fegyveres bűncselekmény az USÁ-ban. (Felfelé kerekítve.) Kb. 250 gyilkosság Magyarországon. Az USA lakossága 30x-osa a magyar lakosságnak. Tehát 250x 30, az 7500. Az arányokat tekintve 9400 és a 7500 között nem túl nagy a különbség.

Mindemellett érdemes lenne tudni, hogy hány embert mentenek meg az önvédelmi fegyverek. Az Egyesült Államokban ez a szám évente több ezer lehet! Persze erről nincs semmiféle statisztika, de ettől függetlenül aki rákeres a Google-val az interneten, az tízezrével nézegetheti a linkeket, ha nem százezrével.

Nem tartom jónak szerintem a sok idősembernek más fajta védekezést kellene kitalálni. Valami titkos néma jellel kellene riasztania az illetékeseket,családtagokat.(mostanában ez technikailag meg oldható)

A rendőrség nem megy ki a helyszínre addig, míg "vér nem folyik". Esetleg ha nagyon könyörög nekik az ember, akkor talán 1-2 óra múlva megjelenik egy járőr. Néma jellel családtag riasztás. Ezt nem is értem. Ez akkor lenne jó, ha a szomszédban lakik az idős ember családja, ami azért nem jellemző. 10-20 kilóméteres távolság esetén semmit nem érne az egész. Ha pillanatokon múlik az ember élete, akkor ha fél óra múltán ér oda a családtag, az már túl késő.

És miért ne lehetne a védelmi rendszer mellett egy önvédelmi fegyver is a házban?

Adjunk mindenkinek fegyvert. Ha problémája van valakivel, majd egyszerűen lelövi és önvédelemre hivatkozik. Kevesebb ember, kevesebb gond.

Persze, mert ha valakinek gondja van MOST valaki mással, akkor most késsel ölik meg egymást az emberek. Ugye hogy nem? Akkor miről is beszélünk?

Magyarország jelenlegi kultúrája alkalmatlan a fegyvertartásra.

Nem kultúra kérdése. Kezdjük ott, hogy aki büntetett előéletű, az nem vehetne lőfegyvert, ahogy más országban sem vehet. Sem olyan, akinek baj van az idegeivel, problémás viselkedésű, satöbbi. Aki viszont átlagos normális ember, büntetlen előélettel, erőszakos hajlam nélkül, az egyértelműen alkalmas a fegyvertartásra. Miért ne lenne?

Szerinted melyik kisnyugdíjas, vagy 16 éves kislány rohanna a fegyverboltba fegyvert és lőszert venni, hogy megvédje magát?

A kisnyugdíjas miért ne menne? Ha áramot vezet a kerítésébe, vagy áram alá vezetett dróttal keríti körbe a házát, akkor mért ne venne magának egy pisztolyt? Talán nehezebb boltba menni, mint kerítésbe áramot vezetni? 16 éves kislány? Ha 18 év alatt nem lehet fegyvert venni, akkor teljesen mindegy, hogy 16 éves kislányok hová rohangálnak. 18 év alatt nem kap lőfegyvert, sehol.

És kik jutnának könnyebben fegyverhez?

Nincs olyan, hogy könnyebben, vagy nehezebben. Valaki jogosult rá, vagy nem. Ha büntetlen előéletű és nincsenek idegi vagy viselkedési problémái, akkor vásárolhat fegyvert. Amúgy nem.

Nem tartom jó ötletnek a fegyvert,mert az eröszakot szül.

Ha a fegyver erőszakot szül, akkor a tányér meg kövérséget okoz. Nem a fegyver miatt van erőszak, hanem az erőszakos emberek miatt. Inkább őket kéne betiltani, nem?

Szerintem sem jó, s nem ettől lennénk nagyobb biztonságban, sőt! Akkora a feszültség, hogy megkocogtatnád valaki vállát, hogy az időt megkérdezd - dörrenne a fegyver.

Mert ha neked valaki megkocogtatja a vállad, akkor az illető nyakcsigojáját lendületből töröd el? Akinek rosszak az idegei az nyugtatókat vegyen, ne önvédelmi fegyvert.

Javaslom a Cola, puska, sültkrumpli c. filmet.

Láttam, a film egy nagy adag liberális agymosás, sok hazugsággal és csúsztatással.

Példának okáért itt az USA.Az egész bolygón ott történik a legtöbb gyilkosság.

Én úgy tudom, hogy Dél-Afrika van az élen. Ott viszont pont hogy szigorúak a fegyvertörvények. Pont ezért van annyi gyilkosság, mert az embereknek esélyük sincs az önvédelemre.

Lehet azért mert szabad a használat(vagy legalábbis minimális az ellenőrzése)de az is lehet,hogy buták az ottlakók és mindenre lőnek ami mozog.

Azért meg kéne nézni, hogy kik lőnek. A bűnözők, a bűnbandák tagjai, akik nem átlagos emberek. Az USA 2-3%-át teszik ki. Annyi bűnöző Magyarországon is van. Nem az átlagemberek lövöldöznek Amerikában, hanem a bűnözők. A bűnözők viszont mindenhol ugyanazt csinálják. Bűnöznek. Nem legálisan vett fegyverekkel, vagy legálisan vett késekkel, esetleg bármi mással, ami épp a kezük ügyébe kerül.

De nekik semmi közük az átlagemberhez, aki biztonságban szeretné tudni a családját és a saját magát. 

2010. május 9., vasárnap

"11 éves lány, gépfegyverrel" FAIL



Talán kezdjük a feltöltött videóval

A feltöltő több mint 1000 videót töltött fel, mindenféle témában. Hogy ezt miért töltötte fel, hogy tetszett-e neki, vagy elrettentő példának tartja, azt nem tudom. Egy biztos, hogy már maga a címadás is kivágja a biztosítékot annál, aki kicsit is ért a fegyverekhez.

Gépfegyver? Használja még valaki ezt a szót? De nem is ez a lényeg, hanem a videón egy AR-15-ös félautomata puska látható, aminek semmi köze a gépfegyverekhez, a géppuskákhoz vagy éppen a teljesen automata fegyverekhez. Akkor lenne automata, ha nem AR-15-ös lenne, hanem M-16-os, vagy M4-es.


Lássuk a hozzászólásokat


"hogy örül majd apuka, amikor egy 12 éves társa egy hasonlóval szedi szét a kicsi lányát 11 sec alatt"


Ez hogy jön a videóhoz? Miért örülne annak az apja, ha a lányának baja esne?


"Remek, főzni, kapálni, gyereket pelenkázni, esetleg vécét pucolni vajon tud? Vagy ahhoz már tudni is kellene valamit?"


Azért kell lehúzni, mert tehetséges valamiben? Ha utána néznének ezek a hozzászólók, akkor a Youtube-on találtak volna még egy pár videót, ahol ez a lány taktikai sportlövészeten vesz részt, méghozzá nem is akárhogyan. Óvatosabban bánik a lőfegyverekkel, mint a felnőttek.

"Nem ertem miert olyan nagy dolog 15 alkatreszt osszedobni."

Miért olyan nagy ügy kirakni a Rubik kockát? Miért nagy ügy sakkozni? Miért nagy ügy poharakból piramist kirakni? Azokból is van verseny.

"Majd amikor szetlovi veletlenul valakinek a fejet. Na az lesz az igazi."

Mert miért lőné? Az ilyen emberek gondolom azt mondják ha valaki vezetni tanul, hogy "majd amikor valakit halálra gázol, na az lesz az igazi".

"Amúgy pedig teljesen szabálytalanul szerelte szét, hisz kihagyta a legfontosabb máveletet; a töltöttség ellenőrzését."

Egyértelmű, hogy ez már a sokadik szét- és összeszerelése volt aznap. Biztosan leellenőrizte már egy párszor, hogy van-e lőszer a csőben.


"Hát, generációváltásra mindenhol szükség van. Ezentúl majd ő fogja fejbe lövöldözni az olajért a 11 éves arab kislányokat is. Miként az idáig az apai generáció kedvelt foglalatossága volt. Csak úgy fröcsköl majd az agyvelejük. Egyiknek ez a sorsa, másiknak az. Ahogy az amerikaiak istene rendeli persze. Ó, yeah... God bless America..."


Az eredeti Youtube csatornán látható, hogy a gyerek apja Ron Paul avatart használ. Tehát a lány családja nem támogata a háborúskodást.


"Szerintem itt a videón több rendbeli bűncselekményt látunk, illetve nem látjuk, mert nem a kislány követi el azokat, hanem az az idióta barom, aki ezt lehetővé tette, betanította stb."


Miért is lenne ez bűncselekmény? Az amerikaiak 7-8 éves gyerekeket már vadászni visznek. 1910 óta van cserkészet, és már ott .22-es puskákkal lőnek a gyerekek. Ez nem bűncselekmény.


"Egy tömeggyilkos "kultúrá"-ban, mint amilyen az amerikai is, mindenki potenciális tömeggyilkos, aki egyértelműen azonosul azzal. Mivel a "kiscsaj" demonstratíve és szemmelláthatóan vállalja ezt a "kultúrát", egyértelműen és magától értetődően nem több, mint egy potenciális tömeggyilkos. Egyszerűbben: egy okádék baromállat, akárhány éves is."


Vagy csak szereti a sportlövészetet. Bár egyeseknek a kettő tökéletesen ugyanaz.

"Nemzetiségtől, kultúrától függetlenül: fegyver gyerek kezébe nem való. Szerintem."

A cserkészet = gyerektábor. Ha a cserkészetben alap a .22-es puska és sosincs baleset, akkor miről is beszél a kedves hozzászóló?


"mi lesz ha 15 évesen egy picit borúlátóbb pillanatában, szerelmi csalódásból, előveszi megleckéztetni a fiúkat?"


És mi lesz ha a te gyereket előránt egy kést és azzal leckéztet meg másokat? Vagy lelöki a másik gyereket a lépcsőn? Vagy elgáncsolja őket? Vagy fejbevágja őket egy bottal, megdobja őket egy féltéglával? Vagy kilökhet valakit valakit az ablakon a 4. emeletről. Hülyeséghez nem kell puska.


Végezetül

Aki kíváncsi a többi videóra, az itt megnézheti őket:

http://www.youtube.com/user/gixxerguy811


A blogbejegyzés margójára

Ajánlom figyelmébe a nagyokosoknak a következő cikket. Egy 11 éves fiú, egy .22-es puskával védte meg az anyukáját - és saját magát. A rablók rájuk lőttek, ő visszalőtt, a 3 rabló elmenekült.

http://www.valleycentral.com/news/story.aspx?id=402271