Pages

2010. május 11., kedd

Fegyvertörvények - Amerikai Egyesült Államok

A legtöbb embernek fogalma sincs az USA fegyver-törvényeiről, ki vásárolhat, mikor vásárolhat, mit vásárolhat, hogyan vásárolhat.

A fegyvervásárlás nem úgy történik, hogy bármilyen ember fogja magát, bemegy egy üzletbe ahol fegyyvereket is árulnak, levesz valamit a polcról, beteszi a kiskosárba, fizet és távozik. Ennél azért sokkal komolyabb ellenőrzésen esik át az illető.

18 év alatt senki nem vásárolhat semmilyen lőfegyvert. Puskát és shotgunt vásárolhat az, aki betöltötte a 18. életévét. A pisztoly illetve a revolver vásárlásra más szabályok vonatkoznak. Van olyan állam ahol kézifegyvert csak 21. életévét betöltött személy vehet.

Akármelyik államban él az ember, jobb ha utánanéz a helyi törvényeknek. Például Utah a legengedékenyebb, viszont Kalifornia törvényei igen szigorúak (Pl. Kaliforniában 10 lőszeres tárnál nagyobbat birtokolni törvényellenes, a lőszervásárlás bonyolult folyamathoz van kötve, a fegyverekre külön szabályok vonatkoznak, ahogy a vásárlásukra is.) Van olyan állam, ahol a pisztoly és revolver vásárlását tanfolyam elvégzéséhez kötik, máshol ilyen-olyan engedély szükséges a vásárláshoz, a tartáshoz. A legtöbb helyen a rejtve viselés engedélyköteles, viszont sok helyen -ha nincs rejtve a pisztoly ill. revolver-, akkor vadnyugati stílusban, fegyverrel az övön lehet sétálni a város kellős közepén.
Igaz, van ahol a nemzeti parkokban tiltják a viselést, kórházakban, bankokban, mozikban, vendéglőkben, olyan helyeken, ahol egyszerre sok ember tartózkodik, többnyire tiltott a viselés. A legtöbb helyen az iskolákban is tilos a fegyverviselés, de nem minden iskolában. Ezt az államok külön szabályozzák.

Persze az ember kora, csak egy része a vásárlási szabályoknak. A következő pont, a büntetlen előélet. Aki büntetett előéletű, az nem vehet fegyvert. Nem birtokolhat lőszert sem. Barát, családtag fegyverével sem lőhet.

Egészségügyi vizsgálat nem igazán van, de aki hazudik a formanyomtatványban, az 250ezer dolláros bírságra számíthat, illletve több éves börtönbüntetésre. Ha valakit kezeltek mentális problémával, túlzott aggresszióval, vagy hasonlóval, az az illető nem vásárolhat lőfegyvert.

Az sem működik, hogy valaki csak úgy államokon át utazgatva fegyvereket vásárol. A vásárlásnál bizonyítani kell, hogy a vásárlónak 90 napja ugyanaz a lakhelye és hogy a hely ahol lakik az az állam, ahol a vásárlás történik.

Aki nem állampolgár, arra külön szabályok vonatkoznak. Aki legális bevándorló, annak majdnem ugyanolyan jogai vannak a vásárlásnál, mint az állampolgároknak, viszont aki nem-bevándorló, csak látogató, tanuló, vendégmunkás, annak külön speciális engedélyekre van szüksége a vásárláshoz, ami igen bonyolult, így nem igazán éri meg vele bajlódni. A benvándorlóknál annyi plusz követelmény, hogy az illetőnek a bevándorlási kártyáját is fel kell mutatnia vásárlásnál és persze máshogy kell kitöltenie az adott nyomtatványt. Magához a vásárláshoz a nyomtatvány több oldalas, jó pár kérdésekkel, sok "igen/nem" ikszelhető válaszlehetőséggel. Nem egy bonyolult mutatvány a kitöltése.

A kitöltés után az eladó elvonul a papírokkal és az adatokkal, mindent továbbküld a hatóságoknak, akik leellenőrznek mindent (NICS background check). hogy az illető tényleg nem bütnetett előéletű-e, hogy nem körözik-e, hogy nincs-e valami olyan a múltjában, ami miatt ne vásárolhatna lőfegyvert.

Ez pár perces folyamat, jó esetben. Rosszabb esetben visszaüzennek, hogy ez tovább fog tartani és ez 5-10 perc lehet, vagy akár 1 óra is. A harmadik eset, hogy egy meghosszabbításos választ küldenek, akkor 3 nap, mire átfuttatják a dolgot.

Ez a bolti vásárlás folyamata.

Az ember vásárolhat Interneten is, ami megint csak nem nagy ügy. Kell találni valakit a környéken, akinek van átvevői engedélye, fel kell hívni, e-mailt kell neki írni, vagy faxolni is lehet neki. Kik vagyunk, honnan akarunk vásárolni, mit akarunk venni. Ő elküldi a bolt címére a saját adatait, majd mikor visszajeleznek neki, akkor ő szól a vevőnek, hogy mehet a vásárlás. A vevő hitelkártyával -úgy a legegyszerűbb- megveszi az online boltban a lőfegyvert, amit a bolt az átvevő címére postáz. Az átvevő értesíti a vevőt, mikor a csomag megérkezik hozzá és megad egy időpontot, hogy mikor lehet tőle átvenni.

A találkozón ugyanaz történik, ami a boltban. Fornanyomtatványkitöltés, az eladó elküldi a kitöltött nyomtatványt a hatóságoknak, ők visszajeleznek, ha minden rendben van, az ember fizet az átvevőnek a szolgáltatásért -van amelyik a fegyver után járó adót is elkéri-, átadja a csomagot az ember pedig boldogan hazaviheti az új puskáját, shotgunját, pisztolyát, revolverét.

A lőszervásárláshoz betöltött 18-ik életév szükséges. Az online lőszervásárlás mindennapos dolog, csak bizonyítania kell a vásárlónak, hogy betöltötte a vásárláshoz megadott szükséges életévet. (És persze van ahová nem küldik ki a lőszert, például, Kaliforniába, Washington D.C-be., Illinoi és Ohio állam pár városába.) A kaliber nem igazán korlátozott, a .22-es kis lőszerre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az igen nagy .50-es puskalőszerre.

Van olyan állam, ami a rövid csövű puskák és shotgunok birtoklását külön szabályozza és csak engedéllyel lehet vásárolni 16 hüvelyknél rövidebb csövűt. (1 hüvelyk 2,54 cm) Az átlag törvények shotgunokra, revolverekre és félautomata pisztolyokra, puskákra vonatkozik. Az automata fegyverek vásárlására külön törvény vonatkozik, de még ha valakinek van is (Class III) engedélye, akkor is csak az automata fegyverek szabályozó törvény előtti években gyártott fegyvereket vásárolhat (1986). Éppen ezért a teljesen automata fegyverek aranyárban cserélnek gazdát, 2000 dollártól akár több mint 30,000 dolláron át. A teljesen automata fegyverek vásárlásakon 200 dollár plusz adót kell befizetnie a vevőnek, az állam részére. A hangtompítók vásárlásához is Class III-as engedély szükséges.

A fegyvereket lehet használni fedett vagy nyitott lőtereken, fegyverklubok lőterein, állami területen, nagyobb magánterületen. Például ha az embernek van földje és ott kialakít a hátsó udvarban egy kis lőteret, ami az állami és a városi szabályzatnak megfelel, akkor lehet saját lőtere a saját udvarán.

A legjobb, ha az ember tájékozódik az állam és a város pontos fegyvervásárlási, fegyvertartási, fegyverhasználati szabályairól.
A fegyvertartáshoz való jogot az amerikai alkotmány második pontja biztosítja.

http://www.nraila.org/gunlaws/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése