Pages

2010. május 11., kedd

Amerika problémája

2007 előtt egy doboz .223-as kaliberű, átlagos minőségű lőszert, meg lehetett vásárolni 2-4 dollárért.

A választások közeledtével egyre inkább látszódott, hogy a két nagy párt közül a liberális jut hatalomra. Obama hol azt nyilatkozta, hogy küzd majd a fegyvertartás szigorításáért, hol azt mondta, hogy tiszteletben tartja az alkotmány fegyvertartásra vonatkozó részét. Mivel hol ezt mondta, hol azt, így az emberek nem lehettek biztosak semmiben. Felröppentek a hírek újabb fegyvervásárlást és fegyvertartást szigorító történytervezetekről, hogy Obama betilt majd minden lőfegyvert, hogy az USA minden állama rálép a fegyverbetiltás ösvényére.

Ezeknek az aggodalmaknak az lett a következménye, hogy elkezdődött a felvásárlás, minden pisztolyt, puskát megvettek az emberek, sokan bejelentkeztek lőtanfolyamokra, még az is fegyvereket vásárolt, akit amúgy hidegen hagyott a téma.

Másfélszer-kétszer annyi fegyvert adtak el 2008-ban, mint 2007-ben. A piacok kiürültek, a népszerűbb fegyverekre akár 12 hónapos várólistát adtak ki a gyártók. A fegyverárak így az egekbe szöktek.

Lőszerek

Persze ha a fegyverfelvásárlás folyamatban van, akkor a lőszerprobléma még ennél is súlyosabbá válik. A lőszert nem csak az új felvásárlók veszik, hanem azok is, akiknek már vannak fegyvereik. Ebből kifolyólag a régi 2-4 dolláros lőszerek ára felment 10-20 dollárra.

Ezt már a jobb módú polgárok se tudták megfizetni, így képbe jött a .22-es lőszer. A .22-es kispuskák és a nagyobb kaliberű puskák .22 puskává való átalakítása. Igaz a .22-es lőszer is drágult, de mivel az mindig is a legolcsóbb kategóriába tartozott, így még mindig az a kaliber kímélte a legjobban a pénztárcákat.

Mostanra az árak kissé visszaestek, de még a mai napon is 7 dollár az átlag ár. Ez így még mindig kétszerese a 3 évvel ezelőtti árnak. Tökéletes példa arra, hogy a politika hogy befolyásolja a fegyver és lőszerárakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése