Pages

2013. január 16., szerda

Magyar nevű texasi képviselő a fegyvertartás elszánt védelmezője

A texasi Steve Toth lőfegyvervédelmi törvényt készül beterjeszteni, amelynek értelmében letartóztathatják azokat a szövetségi tisztviselőket, akik a lőfegyvertartást szigorító szövetségi vagy elnöki rendeleteket próbálják végrehajtatni.

Olyan törvénytervezet beterjesztésére készül egy texasi helyi képviselő, amely alapján letartóztathatják azokat a szövetségi tisztségviselőket, akik az állam területén megpróbálnának érvényt szerezni a lőfegyvertartás szabályainak szigorításáról meghozandó szövetségi törvényeknek vagy elnöki rendeleteknek - közölte kedden honlapján az 1200 WOAI San Antonio-i rádió.

A Steve Toth republikánus képviselő által beterjesztendő, úgynevezett lőfegyvervédelmi törvény értelmében Texasban érvénytelennek tekintenék azokat a szövetségi intézkedéseket, amelyek értelmében visszaállítanák a félautomata fegyverek vásárlásának tilalmát vagy korlátoznák a tölténytárak befogadóképességét.

"Ha egy szövetségi tisztségviselő Texasba jön, hogy érvényt szerezzen egy szövetségi kormányzati utasításnak, akkor az a személy büntetőeljárás alanyává válik" - jelentette ki Toth a WOAI rádiónak.

Steve Toth elképzelése szerint mindazokra, akik megpróbálják betartatni a jövőbeni szövetségi fegyverkorlátozást, 50 ezer dollárig terjedő bírságot és 5 évig terjedő szabadságvesztést lehetne kiszabni. A képviselő a törvényjavaslat beterjesztése előtt konzultálni kíván még az állam republikánus főügyészével, Greg Abbottal, aki maga is kilátásba helyezte, hogy szembe akar helyezkedni a decemberi newtowni vérfürdő nyomán életbe léptetendő a szövetségi intézkedésekkel.

"A mi felelősségünk, hogy ellenálljunk, ha Obama király megsérti a törvényeket" - nyilatkozott Steve Toth.

A képviselő törvényjavaslata várhatóan összeütközésbe kerül majd az amerikai alkotmánnyal, amelynek a szövetségi jogszabályok primátusáról rendelkezik az állami szintűekkel szemben. Az Alkotmány második cikkelye értelmében ugyanakkor "nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani".

Wyoming után Texas a második olyan amerikai állam, amelyben komolyabb formában felmerült, hogy iktassák törvénybe a fegyvertartásra vonatkozó szövetségi jogszabályok és elnöki rendeletek alól való mentesség elvét.

Barack Obama elnök szerdán ismerteti, hogy milyen rendeletekkel kísérel meg gátat szabni a fegyveres erőszak terjedésének. Az államok közül elsőként kedden New Yorkban szigorították a fegyvertartásra vonatkozó előírásokat és mintegy 10 másik állam vett fontolóra hasonló lépéseket.
Forrás: http://hvg.hu/vilag/20130116_Magyar_nevu_texasi_kepviselo_a_fegyvertar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése