Pages

2014. július 20., vasárnap

A .22lr kaliber nem jó önvédelemre és otthonvédelemre

Sokan így tartják, de lássunk néhány példát az ellenkezőjére.

1.

22-essel lőtt meg egy betörőt egy Oklahoma-i férfi. Bár a bűnöző sérülése nem volt halálos, a bűncselekményben megakadályozták és kórházban kellett ellátni a sebét.


2.

Egy Chicago-i ház tulajdonosa egy 22-es kispuskával lőtt a rablóra, aki épp kifosztotta a házát. A rabló elmenekült, a rendőrség akkor kapta el mikor a kórházban látták el a sérülését.


3.

Egy Kalifornia-i férfi aki otthon volt az édesanyjával, szembetalálta magát egy maszkos betörővel. A rablóra rálőtt egyet, a mellkasát találta el. A gyanúsított belehalt a sérülésébe.


4.

Egy Pennsilvania-i férfi mellkason lőtt egybetörőt, aki épp be akart hatolni a férfi házába. 


5.

3 maszkos betörő jutott be egy Texas-i házba. Egy 11 éves fiú egy 22-es kispuskával szállt szembe a bűnözőkkel, hogy megvédje magát, az anyukáját és a testvérét. Először a 11 évest eltalálták a csípőjén és ő csak utána fogott fegyvert hogy visszalőjön.
Az egyik rabló súlyos sérülést szenvedett mikor a fiú nyakon lőtte, a másik kettő pedig elmenekült a helyszínről.


6.

Egy Texas-i anya épp elindította volna a gyerekeit az iskolába, mikor 2 betörő rontott be az otthonukba. Az anya felkapta a fia .22-es kispuskáját és rálőtt a rablókra. A bűnözők ezt látva azonnal menekülőre fogták a dolgot. Az események közben a nő fia a szekrényben elbújva hívta a rendőrséget.


7.

Egy Richard Davis nevű férfi pizzafutárként dolgozott 1969-ben. Az egyik alkalommal mikor kivitte a pizzát, 3 férfivel találta magát szembe. Az egyikük ráfogott egy pisztolyt. Tudta hogy veszélyes környéken járt és bármi megtörténhet, úgyhogy a keze már a revolverén volt. Mikor a férfi ujja megmozdult és elsütötte volna a pisztolyát, Richard fogta a 22-es revolverét és úgy lőtte állon vele a pisztolyost, hogy a lövedék a feje hátulján távozott. A másodikat szíven lőtte, a harmadikat vállon, majd hátba lőtte.

(Talán nem tartozik szorosan a történethez, de hogy ez megtörtént vele, később a férfiből sikeres golyóállómellénygyáros lett. A '69-es lövöldözés miatt döntött úgy, hogy lövedékálló mellényeket szeretne gyártani.)

8.

Egy 15 éves Georgia-i fiú 22-es kispuskával védte meg magát 2 betörő ellen. Az egyiket legalább kétszer eltalálta. A meglőtt betörő a helyszínen meg is halt. A másiknak sikerült elmenekülnie. A fiú apja aki szintén a házban volt, nem sérült meg.


9.

Dealand, Florida - Egy 62 éves férfi látta ahogy 2 bűnöző az éjszaka közepén épp feltöri a szerszámosbódéját. Fogta a 22-es kispuskáját és rájuk lőtt.
Az egyik bűnöző megsérült, őt a rendőrség elkapta mikor a kórházba ment a sérülése miatt. A rendőrség megtudta a sérőlttől hogy ki volt a másik elkövető.


10.

Egy 50-es éveiben járó diplomás tanítónő egy .22-es pisztollyal lőtt le egy férfit, aki behatolt nő otthonába és megtámadta egy késsel.

A férfi valószínűleg meg akarta erőszakolni a nőt, amire utal a bűnügyi múltja is.

Szernecsére a nő gyorsan gondolkodott és cselekedett.

A férfi belehalt a sérülésébe.


11.

Egy férfi arra ébredt az Idaho állam beli otthonában, hogy a kutyája hajnali 5-kor nagyon ugatott. A ház tulajdonosa fogta a lőfegyverét és megnézte hogy mi volt odakint. Egy meztelen férfit talált a fürdőszobájában. Ráfogta a fegyverét és azt mondta neki hogy ne mozduljon, de a meztelen behatoló
rátámad. Ekkor a védekező kétszer lábon lőtte a támadóját. A rendőrség -akiket a ház tulajdonoságnak a lánya hívott ki- nem sokkal később a közelben elkapta a betörőt.


12.

A 92 éves Earl Jones Verona-ban, Kentucky államban él. Hajnali 2 órakor felkelt és azt vette észre hogy valaki betört az otthonába. Az idős úr magához vette a 22-es kaliberú puskáját és várta hogy szembetalálkozzon a bűnözővel. Mikor az ajtó kinyílt, Jones tüzet lőtt egyet.

A rendőrség kiért, de csak a tulajt találták a házban. A 2 betörő fogta a sérült társát és elmenekültek.

A rendőrök kicsivel később megtalálták a rablókat. A sérült akkor már halott volt, a másik kettő pedig beismerte a bűncselekményt.


13.

Egy 81 éves Detroit-i férfi örülhet hogy nála volt az 1955-ben vásárolt antik 22-es revolvere.

Amikor valaki betörte a háza ablakát egy téglával, ő rögtön elővette a fegyverét. Magára csukta a hálószobája ajtaját és azt remélte hogy a rabló nem nyit be hozzá. Tévedett, mert a betörő bement a szobába. Az idős férfi többször is rálőtt a bűnözőre, aki elmenekült.
A rendőrség csak 1 lövedéket talált meg a helyszínen, ami valószínűsítheti hogy a többi lövedék eltalálta a rablót.


14.

Észak-Karolina, Transylvania megye - Egy macsétával (bozótvágóval) felfegyverkezett behatoló támadt egy ház tulajdonosára. Pénzt követelt tőle, de ahelyett hogy ő pénzt adott volna neki, inkább rálőtt a 22-es fegyverével, amiben patkányok elleni lőszer volt. A bűnöző beugrott a furgonjába és elmenekült a helyszínről.


15.

A Tennessee-i rendőrség szerint egy 72 éves dédnagymama akadályozott meg egy rablási kísérletet.

Az idős nő akkor fogott gyanút, mikor 2 fiatal férfi leparkolt egy bolt mögé.

Mikor a nő rájuk szólt, akkor a férfiak elkezdtek közeledni felé és kivettek valamit az autójukból. Ekkor ő rájuk fogta a .22-es kaliberű fegyverét és azt mondta nekik hogy tegyék a kezüket a kocsira.

Az egyik mégis benyúlt az autóba, ekkor a nő leadott egy figyelmeztető lövést.

A rendőrség megérkezett és a járműben drogokat, fegyvereket és rabláshoz használatos maszkokat találtak.

A férfiakat letartóztatták és vádat emeltek ellenük.


16.

Egy Oklahoma-i üzlet tulajdonosa megelégelte a folyamatos betöréseket és úgy döntött hogy nem lesz többé áldozat. Éjszakára átköltözött az otthoából az üzletébe és a hátsó szobában aludt.

Mikor újra betörtek az épületbe, a tulaj rálőtt a 22-es lőfegyverével. A bűnözőt a karján érte a találat. A gyanúsíottat a rendőrök vitték el a kórházba, ahol ellátták a sebesülését.


17.

2014 Feburár 23.-án a sheriff kapott egy hívást, mi szerint valaki lelőtt egy rablót. A helyszínelésen kiderült, hogy egy 20-as kaliberű sörétes puskával akarták kirabolni a házat, de a ház tulajdonosa ezt nem hagyta annyiban. Mikor ráfogták a puskát, akkor ő elővette a 22-es pisztolyát és felszólította őket hogy hagyják el az otthonát. Ezt nem tették meg, úgyhogy az egyiküket meglőtte. Menekülni kezdett a 4 bűnöző, de a sérült
kórházi ellátásra szorult. A kórházba eljutott, de már ez sem segített rajta, mert később mégis meghalt.

A másik három elkövetőt letartóztatta a rendőrség.


18.

Golden Valley, Észak Dakota - Jeff Gegelman ritkán lakott környéken él. Az otthonának ajtaját két rabló rúgta be, míg a harmadik kint várakozott az autójukban.

A ház tulajdonosa egy .22-es maroklőfegyvert vett magához, mikor először kopogtattak, majd berontottak a háza bejáratán. Ekkor eléjük állt és annyit mondott, hogy: "Ma rossz házba törtetek be."

Ahogy ezt kimondta, rálőttek a rablók, ő pedig viszonozta a tüzet. A bűnözők menekülni kezdtek, az egyiküket sikerült hátba találnia.

"Látam aki rámlőtt, a füstöt és a torkolattüzet. Öreg vagyok én már a lövöldözéshez." - mondta az áldozat.

Mikor a rablók kocsiba ugrottak, a megtámadott is kifutott és leolvasta a bűnözők járművének a rendszámtábláját. Aztán kocsiba ült, előbb a rendőrségre ment bejelentést tenni, majd a kórházba indult hogy ellássák a sebeit.

A sebesült rablót elfogta a rendőrség, mikor az a kórházba ment a sebesülésével. A másik két bűnözőt tovább keresték a hatóságok.


19.

Youngstown, Ohio - Egy 72 éves nő befutott a hálószobájába a .22-es revolveréért, mikor hallotta hogy betörték a háza ablakát. Először rálőtt a behatolóra, de nem találta el. Majd újra ráfogta a fegyverét és visszatartotta a rendőrség kiérkezéséig.

"Itt kaptam rajta a konyhában" - mondta az idős nő a telefonba, miközben a rendőrség a vonal másik végén hallgatta. "Itt van, leültettem a konyha padlójára."

A behatoló azt mondta hogy azért ment be a házba mert valaki kergete, de a rendőrség a nyomozás után vádat emelt ellene rablásért.


20.

Egy 16 éves egy .22-es kaliberű kispuskával lőtt le egy 2 méteres mérgeskígyót, ami addigra már 3 kutyájukat is megmarta.

A kutyák próbálták védeni a fiú anyját, azért marta meg őket a kígyó.

Az egyik kutya elpusztult, a másik kettő állatkórházban kapott ellátást.

Ha nem lőtte volna le a hüllőt, akkor az nagy valószínűséggel a fiú anyját is megámadta volna.


Itt pedig egy tesztvideó a .22lr hatékonyságáról. (angolul)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése