Pages

2015. február 6., péntek

Fegyvergyűlölő lobbiszervezetek hamisított statisztikái

Az ARS (American For Responsible Solutions) nevű fegyverjog-ellenes szervezet úgy döntött, hogy nem érdeklik a valós adatok és a propagandájuk érdekében meghamisítják a statisztikákat. Sűrűn történik ilyen, de lássuk hogy ez úttal mit sikerült összehozniuk.

Az ARS szervezet azt állította, hogy a fiatalok körében évente több mint 30.000 lőfegyveres haláleset történik és ugyanúgy 30.000 halálos áldozata van a fiatalok között az autóbaleseteknek.


Ezzel szemben az az igazság, hogy 2013-ban, 19-éves korig: gépjárműbalesetben 3,487, lőfegyveres balesetben pedig 124-en haltak meg.
Bár a fegyvergyűlölő csoportoknak nem tetszhet a valódi statisztika, de az a helyzet hogy 28-szor több fiatal hal meg közúti balesetben mint lőfegyverbalesetben által.

A helyzet az, hogy a manipulálás a következőépp zajlott. Fogták az összes közűti balesetról készült adatot, amiben még a 105-évesek is beletartoztak és úgy adták elő, hogy ők is "fiatal halottak". Aztán fogták a lőfegyveres adatokat, amiben mindenki benne van, idős, fiatal, gyerek, negyvenéves is, de nem csak a balesetek, hanem minden, még az öngyilkosság, bűnözés és szó szerint az utolsó emberig mindenki, és azt is besorozták "fiatal halálos áldozatoknak". Hogy egy 100 éves ember akit agyonlő egy rabló az hogy fiatal áldozat náluk, azt persze lehet találgatni. De a hamisításért mindent, a propagandagépzezetnek működnie kell, a politikai agitáció nem állhat le, ha hazudni kell, akkor hazudni kell érte, ha hamisítani, manipulálni, akkor azt is megteszik.


Ha tisztességes összehasonlítást végzünk, akkor az autóbaleset és fegyverbaleset a fiatalok körében éves szinten az Egyesült Államokban:

Gépjármű baleset: 3.400 halálos áldozat
Lőfegyveres baleset: Kevesebb mint 200 halálos áldozat

Persze ez az adat nem használható sokkolásra. A valódi adat pont azt bizonyítja, hogy nem hal meg sok fiatal lőfegyverbalesetben, autóbalesetekben viszont sok fiatal hal meg.

Ez nem minden. Az ARS facebook oldalán minden olyan hozzászólás törölve van ami valódia adatot tartalmazna, helye információt, amiben leírják hogy az ARS statisztikája nem valódi hanem hamisított. Csak azok a hozzászólások vannak ott amik segítik a propagandájukat, minden más hozzászólás el van tüntetve.

http://bearingarms.com/lying-ars/

https://www.nraila.org/articles/20150131/just-making-stuff-up-at-americans-for-responsible-solutions


Egy másik esetben az Everytown fegyver-ellenes szervezet hamisított statisztikákat az iskolai "tömeggyilkos" lövöldözésekről, de olyan szinten hogy már az FBI is késztetést érzett arra hogy külön megcáfolja a hamis adatokat és elmondja hogy a manipulált adatoknek semmi közük a valósághoz.

74 helyett valójában csak 10 történt.

http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2014/jun/13/everytown-gun-safety/have-there-been-74-school-shootings-sandy-hook-clo/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése