Pages

2011. április 19., kedd

Fegyvertartás: messze még a liberalizáció

Az év végéig kell megalkotni a fegyvertartási szabályok esetleges módosításához kapcsolódó törvényi változtatásokat a kormány jogalkotási menetrendje szerint – értesült lapunk. Ismert, az új alkotmányban rögzítik az ön- és a tulajdonvédelem jogát. Azt is megtudtuk, a Fidesznek jelenleg nincs konkrét szabályokat is tartalmazó tervezete, de azt semmiképpen sem támogatná, hogy a jövőben jóval nagyobb kör juthasson lőfegyverhez Magyarországon.

A kormánypárt álláspontja szerint az ön- és a tulajdonvédelem alaptörvényben rögzítéséből nem következik egyenesen a fegyvertartási szabályok liberalizációja. Összeállításunkból kiderül, Magyarországon nagyon kemények a fegyvertartás szabályai, tavaly összesen 129 ezer embernek volt engedélye.

Európában általában szigor uralkodik, jó pár országban az utóbbi években erősítették a fegyverhez jutás feltételeit. Egyedülálló példa Európában a nem uniós tagállam Svájc, ahol a 20 és 42 év közötti férfilakosság alkotmányos kötelességként tart otthon fegyvert. Szerbiában viszont az a legnagyobb gond, hogyan gyűjtsék be azt a nagy mennyiségű fegyvert, amely a délszláv háborúk óta még mindig a polgárok kezében van – természetesen engedély nélkül – részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése