Pages

2010. szeptember 15., szerda

A nagy 2003-as áramszünet

Gondolom nem sokan tudnak arról az áramszünetről, ami Amerika északkeleti részében történt.

2003 Augusztus 13. Az egyik percben az emberek élik a mindennapi életüket, a másik pillanatban volt áram, nincs áram. Nem csak egy utcában, nem csak egy faluban, nem csak egy városban, hanem 9 államban. Egy pillanat alatt 55 millió ember maradt áram nélkül.

Az átlagos nyári 31 fokos hőmérséklet közre játszahatott az áramszünetben a légkondicionáló berendezések miatt. A 28.700 MegaWatt hirtelen 5.716-ra esett vissza. 20%-ra. Néhány helyen a tartalék generátorok tartották a frontot valameddig, de voltak olyan települések, amik teljesen elsötétedtek. Sok helyen visszaesett a víznyomás, a mobiltelefon szolgáltatás nem állt le, de a rendszer túlterhelődött, mikor a pániknak köszönhetően hirtelen mindenki egyszerre akart telefonálni.
A tévé- és rádióadók nagy része tovább sugárzott, de voltak olyan adók amik vagy pár órára, vagy az áramszünet egész idejére elhallgattak.

Olyan koromsötét lett, hogy szabad szemmel is láthatóvá vált a Tejútrendszer, sőt még a műholdak is.

Az Egyesült Államokban a vonatközlekedés azonnal leállt. Kanadában voltak működő vonatok, de többnyire dízelmozdonyokkal próbálták pótolni a kiesést. Az áramszünet a reptereket is teljesen lebénította, ahogy a metrók is leálltak, az emberek pedig bent ragadtak a metróalagutakban, órákra. Gyárak álltak le, üzletek zártak be, a tiszta víz sem jutott el az emberekhez, a kommunikáció akadozott és persze -amiről a Wikipédia és a többi weboldal nem tesz említést- a vandalizmus és a fosztogatás is előtérbe került - hozzáteszem, hogy a '77-es áramszünet alatti bűnözés jelentősebb volt.

Mindez két teljes napon át tartott.

Képzeljük el, hogy ez megtörténik Európában. Hideg téli este van, épp dolgod van Budapesten. Jegyet váltasz vonatra, egy kis költőpénzed is van, 1-2 ezer forint. Felutazol, elintézed amit el akarsz, majd visszagyalogolsz a vonatállomásra. Délután van, már sötétedik. Egyszer csak nincs áram a fél kontinensen. Minden vonat leáll, az összes metró, az összes villamos, az összes trolibusz. Sötétségbe borul a város. Senkit nem hívhatsz fel, mert a telefonok nem működnek. Nincs nálad elég készpénz, hogy 2 napra kifizess egy szobát egy olcsóbb szállodában. Ha lenne is nálad bankkártya vagy hitelkártya, az most használhatatlan. Valahol csövezned kéne minimum egy éjszakát a fagyban.

A múltkor az árvíz alatt is fosztogattak. Milyen fokú lenne a bűnözés, ha napokra sötétbe borulna az ország? Mi történne, ha hetekig tartó áramszünet lenne?

A Wikipédián rögtön egy tucat ilyen komoly áramszünetet találunk, az Egyesült Államokban és Kanadában többször is előforult, Dél-Amerikában és Ázsiában még ennél is komolyabb áramkimaradások történtek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése