Pages

2018. január 24., szerda

Szoba fűtése mécsesekkel - inkább ne


Mivel egy időben nagyon sokan osztották Facebookon, így valószínűleg mindenki hallott már a mécseses-agyagedényes-kerámiás szobafűtés elméletéről. A valóságban nem működhet, és itt a magyarázat arra hogy miért nem.

1. Nem lehet a semmiből energiát nyerni, így azzal hogy valaki agyagedényt rak a mécsesekre, attól nem lesz melegebb. Pont annyi hő fog termelődni a mécsesekből kerámiával, mint anélkül.
2. Most képzeld el hogy pár mécsessel fűtöd az egész szobád. 
3. Jóval több mécsesre lesz szükséged. 1 mécses 30 watt hőt termel, úgyhogy legalább 20-30 mécsesre lenne szükséged, hogy egy szobát fűts vele. És persze 3-4 óránként cserélned is kell őket.
4. Szóval van vagy 30 mécsesed, ami tulajdonképpen egy tábortűz, mécsesekből, azzal a különbséggel hogy nem fával működik, hanem petróleummal - általában abból gyártják a mécses viaszt.
Nos, ezen a ponton van egy tűzhelyed, csak kémény nélkül. A kémény nélküli tűzhelyek igen jól melegítenek, viszont károsak az egészségre, és pontosan emiatt találták fel a kéményt. Ha a mécseseidhez kéményt raksz, akkor azzal megoldod hogy tiszta maradjon a szobában a levegő, de akkor viszont a kéményen át a hő 85%-90%-a távozi. Tehát megint csak nem lesz elég a 30 gyertya és még sokkal többet kell szerezned és meggyújtanod.
5. Felejtsd el a mécseseket és keress más megoldást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése