Pages

2017. január 3., kedd

Csehországban bevezethetik a fegyverviseléshez való jogot

Alkotmányba írná a fegyverviseléshez való jogot a cseh belügyminiszter - írja az MTI. Milan Chovanec hétfőn közzétett alkotmánymódosító javaslatában indítványozta, hogy a nizzai és berlini terrortámadásokra válaszul rögzítsék az ország alaptörvényében az állampolgárok fegyverviselésének lehetőségét. 

 Az előterjesztés szerint "az aktív és gyors védelem" csökkentené a támadók esélyeit a sikerre, ezért a cseh állampolgároknak el kell ismerni a jogát ahhoz, hogy lőfegyverrel védhessék meg "életüket, egészségüket és tulajdonukat". Chovanec szerint egy ilyen szabály hozzájárulna az ország "belső biztonságához, rendjéhez és területi egységéhez". 

A cseh szociáldemokrata párti (CSSD) politikus kezdeményezésének elfogadásához a 200 tagú képviselőház legalább háromötödének, illetve a Szenátus jelen lévő tagjai háromötödének támogatása szükséges. Ehhez viszont a 2014 januárjától hatalmon lévő hármas kormánykoalíció - a CSSD, az ANO (Igen) mozgalom, a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) - ellenzéki pártok szavazataira is rá lenne utalva. 

A mintegy 10 millió lakosú Csehországban több mint 800 ezer törvényesen nyilvántartott lőfegyver van magánkézben, és ez minden évvel egyre több lesz. A tervezett alkotmányossági szabályozás ugyanakkor nem vonatkozna majd a Csehországban élő, más uniós országok állampolgáraira.

http://index.hu/kulfold/2017/01/02/csehorszagban_bevezethetik_a_fegyverviseleshez_valo_jogot/

2 megjegyzés:

  1. Fényévvel előrébb vannak mint mi !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, bár ha megindul egy folyamat, akkor az mindig jó. Az USA példája is az, hogy ha egy-két állam elkezd valamit akkor követi a többi. Így volt ez a fegyverviseléssel és most már az engedély nélküli viseléssel is. 11 államban már ez utóbbi is legális. :)
      Hátha a csehek jó példáján más országok is szembemennek majd az EU terveivel civil fegyvertartás témában.

      Törlés