Pages

2013. június 21., péntek

A Zimmerman ügy

Floridában egy polgárőr (George Zimmerman) sétált az utcán, meglátott egy fiatalabb férfit (Treyvon Martin). Mivel gyanúsan viselkedett, így követni kezdte. Közben felhívta a rendőrséget, hogy gyanús fiatal férfi van előtte, de a rendőrség azt mondta neki, hogy ne kövesse. A telefont letette és innentől se kép, se hang, nem tudni mi történt.

Zimmerman elmondása szerint a 17 éves rátámadt, betörte az orrát és a fejét, mire ő lelőtte. A történetét igazolja néhány fénykép, ahol látszik hogy be volt törve az orra, egyéb sérülései is voltak -zúzódások a szemei alatt, duzzadt száj- és mindene véres volt.

Az ellentábor viszont azt mondja, hogy csak úgy lelőtte minden ok nélkül, hogy valójában meg sem sérült. A sajtó először egyáltalán nem hozott le fényképeket a sérüléseiről, de később sok helyen megtalálható lett az a néhány fotó a betört orráról és vérző fejéről.

A média és a sajtó próbálta az egészet faji bűncselekménnyé hazudni, hogy Zimmerman azért lőtte le a fiatal férfit, mert fekete volt, ő meg fehér. Emiatt több csoportos támadás is ért olyanokat, akiknek semmi közük nem volt az egész esethez, amiért egyértelműen a média és a sajtó okolható.

Az ironikus az egészben, hogy később kiderült, hogy Zimmerman is részben fekete származású:

"He was raised in a racially integrated household and himself has black roots through an Afro-Peruvian great-grandfather — the father of the maternal grandmother who helped raise him."

Egy szóval ez az indíték teljesen kizárható.

Később arról is szó lett, hogy Tayvon Martin -a lelőtt- nem volt egy angyal, mert korábban már belekeveredett ügyekbe. Érdekes módon a bíróság azt mondta Zimmerman ügyvédjének, hogy ezekről tilos beszélniük és nem mondhatnak erről semmit a tárgyaláson. Miért is nem? A védelem nem védekezhet? Akkor hogy fogja az esküdtszék magában eldönteni, hogy milyen ember volt Martin? Hogy esetleg tényleg megtámadhatta-e Zimmermant? A sajtóban fellelhető képek Martinról 12 éves korában készültek és kisangyalként néz ki rajtuk. Erőszakos és törvénysértésről tanúskodó SMS-eket is küldözgetett a barátainak és erőszakos dolgokat írt Facebookon is. Többek közt utcai verekedésekről, amikben az SMS-ek szerint részt vett. Miért tilos ezeket megemlíteni a tárgyaláson?

http://video.foxnews.com/v/2404913821001/what-evidence-will-be-key-in-george-zimmerman-trial/?playlist_id=2114913880001

Többször felfüggesztették az iskolában, többek közt drogok miatt, graffitizés miatt (vandalizmus, rongálás) és egyszer elkapták betörőszerszámokkal és egy csomó női ékszerrel.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2120504/Trayvon-Martin-case-He-suspended-times-caught-burglary-tool.html

A mai hír szerint az esküdszék látszáma 6 lesz. És minden egyes esküdt nő. Ezzel le is zárható az egész tárgyalás, 6 nő nem fogja azt mondani hogy Zimmerman önvédelemből lőtt, még akkor sem ha egyértelművé válik hogy tényleg az önvédelemből dördült el a lövés.

http://www.cnn.com/2013/06/20/justice/florida-zimmerman-trial/index.html?hpt=hp_t1

Lassan másfél éve húzódik az ügy, nem más ez mint cirkusz a népnek. Bírók cserélődnek, az esküdszéket úgy válogatták ki, hogy biztosan bűnösnek mondják ki, az ügyvédje nem beszélhet arról hogy ki volt aki betörte az ügyfele orrát és fejét, mert a lelőttről kiderülhetne hogy nem volt annyira ártatlan. A közvéleményt a média és a sajtó manipulálja, akik vérre szomjaznak.

Senki nem tudja hogy mi történt, de a szupjektív ítélet már megszületett. Nincs lehetőség egy korrekt bírósági eljárásra.

A képek amik a sajtóban és a nagy médiában szerepeltek:

Ezt a két képet használták leginkább. Egy régi gyerekkori képe Martinnak és egy rendőrségen készül rabruhás Zimmerman fotó.


Fekete-fehér kép, hogy vér ne látszódjon, teljesen szétphotoshoppolva, hogy Zimmerman úgy nézzen ki mint egy szörnyeteg.


Képek amik nem, vagy szinte soha nem szerepeltek a hírekben:






Vajon miért nem lehet egy előítéletek nélküli vizsgálatot és tárgyalást lefolytatni? Annyira lehetetlen lenne? Sajnos nagyon sokan húznak hasznot az esetből, a pénz pedig nagy úr.

*Minden képet a Google Images-en találtam

8 megjegyzés:

  1. Nyilván te is meglepődtél, hogy nem lett igazad. Ráadásul nem Tayvon Martin-al, hanem az Amerikai igazságszolgáltatással kapcsolatban. Ott úgy néz ki, a fontos embereknek még van szemük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért lepődtem meg, mert úgy gondoltam hogy a 6 nőnek majd megpróbálják az érzéseit manipulálni, de ehelyett a bizonyítékokat vették figyelembe és végig racionálisak maradtak.

      Törlés
  2. Egy dolgot azonban a bíróság helyében felrónék Tayvon Martin-nak. Emiatt még néhány év felfüggesztettet azért adnék neki:

    Mi a tökömért ment a fiú után a rendőrség világos utasítása ellenére? Ha végrehajtotta volna amire utasították, a fiú nagy valószínűséggel még élne (legalábbis a rendőrök 99%, hogy nem lőtték volna le).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rendőrség nem utasította semmire. A diszpécser mondott neki valamit, de az nem utasítás, esetleg kérés. Zimmerman azt mondta hogy utána visszaindult, de akkor támadt rá Martin.

      Törlés
  3. Az ügyészség viszont nagyot hibázott a vádemeléssel. Tayvont gyanis nem faji előítélettel elkövetett gyilkossággal, hanem aránytalan önvédelemmel kellett volna vádolni. És valóban, egy fegyverrel nem szükséges egy fegyvertelen támadót megölni. Ez alapján még jogos is lenne egy kóval enyhébb, de büntető ítélet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem Treyvon-t, hanem Zimmermant. De semmi aránytalanság nem volt benne. Akinek a fejét ütik, az belehalhat. Úgy tudom Magyarországon is volt olyan, hogy azért emeltek vádat emberölési kísérletért, mert az elkövető az áldozat fejét ütötte.

      Törlés
  4. Bocs, összekevertem a vádlott és az áldozat neveit..

    VálaszTörlés