Pages

2011. február 15., kedd

Új, egységes fegyvertörvény-tervezet

Az alábbiakban egy olyan átfogó, egységes törvénytervezetet olvashatnak, mely az ügyben érintett összes szakmai és érdekvédelmi szervezet, szövetség közös akaratát képviseli. Az anyag 2010 során jött létre a Fidesz-frakció által felkért civil munkabizottság tevékenysége nyomán, széles körű egyeztetéssel.



Az anyag létrehozatalokor egy szigorú, de az EU-direktíváknak, joggyakorlatnak mindenben megfelelő komplett, következetes jogszabályi szöveg létrehozása volt a cél.

- harmonizál a legújabb EU direktívával,
- illeszkedik a hazai jogrendbe,
- egységes, törvényi szintű szabályozást képvisel,
- egyszerű, betartható, élhető de szigorú szabályokat szab az engedélyesek és engedélyező hatóságok számára,
- kiterjed a fegyvertartás összes lehetséges módjára, aspektusára,
- széleskörű szakmai érdekegyeztetés alapján készül el.

Az érdekképviseleti szervezetek minden korábbinál átfogóbb együttműködésének eredménye, így a magyar fegyvertartók minden szegmensének pozitív változást hozhat, ha részben vagy egészben megvalósul.

(Az itt közölt anyagot a Fidesz-frakción túl Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Úr, Dr. Eiselt György Úr, a BM e területért felelős helyettes államtitkára is megkapták.)

A szakszövetségek közül néhánynak itt olvashatják kísérőlevelét, illetve a legégetőbb problémákat kezelni képes néhány létfontosságú változtatás leírását indokolással:


Forrás: http://www.sajtokozlemeny.com/node/1940

Véleményem:

Ezzel van egy pár probléma. Az EU többi országában sem ugyanolyanok a törvények. Finnországban (1,6 millió lőfegyver privát kézben. 100-ból 32 embernek van lőfegyvere.) könnyebb lőfegyverhez jutni, mint az Egyesült Királyságban, holott mindkét ország EU tagállam.

Az törvénytervezet elég szép, de inkább az a kérdés, hogy ha el is fogadnák, akkor mennyire tartanák be? Ahogy a múltkori tévés beszélgetésben kijelentették, Magyarországon bárkinek lehet önvédelmi fegyvere, aki elég idős hozzá, nem büntetett előéletű és megfelel az egészségügyi és a fegyverkezelési vizsgán. Ezzel szemben mi tudjuk, hogy mi az igazság. Ezekkel a törvényekkel ugyanaz a probléma, mint az alkotmánnyal. Szép, szép, de egyik kormány se tartja be a benne foglaltakat, ha nem tudják lepattintani magukról a kukacoskodókat, akkor pedig hoznak egy olyan törvényt, amivel megkerülik a "problémát" (az Alkotmányt).

Mondok egy példát. Az amerikai Patriot Act feljogosítja a hatóságokat arra, hogy bárkit megfigyeljenek, lehallgassanak, mindenféle gyanú nélkül, csak úgy. Ez ellent mond az Alkotmány 4-ik pontjának, de ez kevéssé érdekli a kormányokat. Bush-ék megszavazták a törévnyt, 1-2 napja pedig Obamáék megszavazták a hosszabbítást.

Szóval én két dologra gondolok
1. Ezt a magyar törvénytervezetet röhögve lesöprik az asztalról, még szavazás elé se kerül
2. Beterjesztik, nem szavazzák meg
3. Megszavazzák és nem tartják be

Naivitás lenne túl nagy reményeket fűzni az egészhez. Persze azért történhetnek még csodák.

1 megjegyzés:

  1. Az a baj, hogy ez még mindig egy "may issue" törvény tervezete, a kívánatos "shall issue" helyett. Az ilyet pedig könnyű a gyakorlatban "no issue"-ként alkalmazni.
    De legalább az már látszik, hogy hozzáértők írták - a mostanival ellentétben.

    VálaszTörlés